„Светите 26 Зографски мъченици и опитите за тяхното унищожаване“ Георги Тодоров

Светите 26 Зографски мъченици и опитите за тяхното унищожаване

На 10 октомври Църквата чества паметта на св. 26 Зографски мъченици, загинали за вярата в 1276 година.
Повече от седем века след тяхната смърт в българската историческа наука се правят сериозни опити самото съществуване на Зографските мъченици да бъде отречено.
В авторитетния сборник „Светогорска обител Зограф“, издание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ (1996 г.), е публикувана статията на проф. Иван Божилов „Разказът за Зографските мъченици: легенди и факти“. Целият смисъл на текста е синтезиран в заключението:
„Разорението на Света Гора и в частност на Зограф са събития, които са рожба на атонската легенда или фолклор, появили се най-рано през ХV в. (гръцката традиция). „Мъчението“, както и всички други български варианти на събитията, вероятно са се появили малко по-късно и тяхното възникване е в тясна връзка с изготвянето на известни фалшификати като „Сводна грамота“ и „Калиманова грамота“.
Изминаха повече от шест години от публикацията на този текст с подобно съдържание и той все още не е получил своето опровержение. Означава ли това, че можем да се съгласим с твърдението на професора-историк?
Тук не става дума да противопоставяме верски доводи срещу „научните“ аргументи на Божилов, а да покажем логическата и научна несъстоятелност на аргументите му. …

Продължава

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *