Националният военнисторически музей представи изложба в най-новото културно пространство на Пловдив

С първа изложба в най-новото културно пространство на Пловдив – старото летище и бъдещ дом на Музея на авиацията, Националният военнисторически музей (НВИМ) стъпи в Пловдив.

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ провокира посетителите да излязат от рамките на конвенционалното, познатото и удобното, като представя различните гледни точки към един артефакт и към самата история. Това каза на откриването на изложбата директорът на НВИМ доц. д-р Соня Пенкова. Тя подчерта, че това е първата от серия инициативи, с които екипът на музея ще направи всичко възможно да „оживи“ това място и то да стане неразделна част от културното пространство на Пловдив – град с хилядолетна история и традиции.

Кметът на Пловдив Иван Тотев изтъкна, че пътят от зараждането на идеята за преместването на Музея на авиацията от Крумово в Пловдив до тази първа експозиция в рамките на града е дълъг и труден, но много очакван. Той сподели, че решението музеят да бъде ситуиран именно тук е сантиментално свързано с него, тъй като е служил на това място и изрази увереността си, че тази изложба ще предизвика интереса на жителите и гостите на Пловдив.

Изложбата „Музеят – неочакван, отворен, споделен“ е част от програмата на Пловдив 2019 и се осъществява в партньорство с РИМ – Велико Търново и Българска национална филмотека. Тя може да бъде разгледана в Пловдив на бул. „Освобождение“ 76 до 14 юли.

Източник и галерия: http://www.militarymuseum.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *