В София ще се проведе семинар по източноцърковна музика: „Патриаршеската псалтикийна школа в Цариград“

С благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, в София ще се проведе семинар по източноцърковна музика на тема: „Патриаршеската псалтикийна школа в Цариград“.

Гост-лектор на семинара ще бъде г-н Григорий Дараваноглу от Гърция.

Г-н Дараваноглу е протопсалт, носител на  офикията „Велик майстор на Вселенската патриаршия“.

Семинарът ще се проведе на 13 и 14 юли и ще включва следната програма:

13 юли (събота)

10:00 ч. – Семинар по източноцърковна музика, който ще се проведе в салона на Софийска света митрополия, ул. „Цар Калоян“ № 7

14 юли (неделя)

8:00 ч. – Утреня и Архиерейска света Литургия в храм „Рождество Христово“, гр. София, кв. „Младост“;

18:30 ч. – Концерт на г-н Григорий Дараваноглу в столичния храм „Св. София“.

Приканваме всички желаещи да се включат в семинара и събитията свързани с гостуването на г-н Дараваноглу в София, да заповядат и изпълнят със своето присъствие програмата.

За връзка с организаторите: г-н Никола Антонов, nikola.antonov@gmail.com / +359894737094

***

БИОГРАФИЯ на г-ин Григорий Дараваноглу

Григорий Дараваноглу е протопсалт и хормайстор в областта на източноцърковното (или византийското, както е прието да се нарича на гръцки език) пеене с международна слава и известност, с безброй публични изяви по телевизията, радиото, както и в различни концертни зали и театри в Атина и други градове на Гърция и извън нея.

Роден е в Цариград (Истанбул). Прави първите си стъпки в Цариградската патриаршия с учители прочутия протопсалт (ръководител на дясната певница) Василий Николаидис и ламбадарий (ръководител на лявата певница) Елевтерий Георгиадис. Първата му официална енория е храмът „Свети Николай” в цариградския квартал Нихори (Неохорион, на турски Йеникьой). През 1978 г. заминава за САЩ по покана на архиепископа за Северна и Южна Америка Яков. Там преподава византийска музика на младежи, създава и ръководи първия хор, състоящ се от гръцки студенти, в университета Браун, а след това и в Харвард. Осъществява много концерти с византийска музика в различни американски православни общини, а през 1982 г. се връща в Гърция, където живее и сега.

Гостува и изпълнява песнопения в Йерусалимската патриаршия, в Канада, Великобритания, Италия, Кипър и др. Днес е протопсалт в храма „Свети Николай” в Пирея. Основател и хормайстор е на византийски хор, който носи неговото име. Ръководи и хора на дружеството на цариградските гърци.

Прави множество предавания, посветени на византийската музикална традиция за църковното радио в Гърция. Награден е от много институции за приноса му в изкуството на църковната музика. Издава голям брой плочи, касети и дискове с византийски църковни химни от Постния триод, Страстната седмица, Възкресение Христово, Цветния триод, Успение Богородично, Рождество Христово и Светата литургия. Днес преподава безплатно византийска музика на младежи в школата на музикоучителя Георги Цацаронис в Атина.

Освен църковна музика той изпълнява и традиционни гръцки народни песни и ребетико. Известно е плодотворното му сътрудничество с прочутия музикант Йорго Даларас, с когото изнасят запомнящи се спектакли. След това самият Даларас ще напише лично до него: “Един значим певец, който е отдаден на византийската музикална традиция, която ти владееш както малко други, е богоизбран и уникален във всеки вид на автентичното музикално изразяване. Последователността, любовта и уважението, което показа към народните песни, допринесоха решително за успеха на представленията”.

Цариградският патриарх Вартоломей дава следната оценка за Григорий Дараваноглу: „Той е отлично обучен в областта на византийската църковна музика, занимава се от дете с византийска музика, изучава непрекъснато музиката и непрекъснато се усъвършенства. Той е от малкото йеропсалти на Константинопол и е един от най-добре образованите”.

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *