Изложба „Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък.

Изложба „Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък – Национален археологически институт с музей при БАН

От 8 август до 16 декември 2019 г. в Исторически музей „Искра“ – Казанлък ще бъде представена изложбата „Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН”. Изложбата е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките. Осъществена e с подкрепата на Община Казанлък и Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Реализира се във връзка с 150 години от основаването на Българската академия на науките.

Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките показва в изложбата „Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН, част от най-представителните експонати от своите богати фондове. Изложбата представя над 240 експоната. Това са едни от най-интересните и богатите съкровища от епохата на късното средновековие. На широката публика ще бъдат представени накити от някои от най-важните съкровища, като тези от с. Бохот, Плевенско,  от с. Боженица, Ботевградско, от с. Главановци, Берковско, от с. Горна Бела речка, Берковско, от с. Костичовци, Видинско, от гр. Несебър, от гр. Царево, Бургаско, и от с. Василовци, Ломско. Предполага се, че представените съкровища са дело на майстори от Чипровската златарска школа. Историческите сведения доказват, че освен като султански монетен двор през ХVІ в. Чипровци се е развил и като ювелирен център, може би най-големия през епохата. Разполагайки със собствени рудници, градът се специализира в изработката на различни предмети с висока художествена стойност.

За изложбата е издадена и брошура, която се състои от две части. В първата част са представени епохата на късното средновековие, занаятът на златарите, както и изворите за накитите от късното средновековие. Във втората част са представени съкровищата, които участват в изложбата. Автор на текстовете, и куратор на изложбата, е д-р Елена Василева от Секцията за средновековна археология на Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките.

Изложба “Късносредновековни съкровища от фонда на НАИМ при БАН” ще бъде открита на 8 август от 17.30 ч. в Исторически музей „Искра“ – Казанлък и ще може да бъде посетена до 16 декември 2019 г.

Източник: http://naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *