Открит урок по византийско пеене ще се проведе в столичния храм „Рождество Христово“

По повод празника на св. Атанасий Велики (18 януари) и Възкресния неделен ден (19 януари) енорията при храм Рождество Христово в ЖК Младост 3 (ул. Филип Аврамов) приканва на тържествени богослужения, открит урок и дискусия на тема Византийско пеене.

Специален гост ще бъде големият псалт г-н Григорий Дараваноглу.

Програма:

Събота, 18 януари

2020 г.8:00 ч. – 11:00 ч.Атанасовден – богослужение

11:00 ч. – 13:00 ч. Среща-открит урок в енорийския център на храм „Рождество Христово“

17:00 ч. – 18:00 ч. Възкресна вечерня в Германския манастир

Неделя, 19 януари

2020 г.8:00 ч. – 11:00 ч. Възкресно богослужение в храм „Рождество Христово“

Събитието е отворено за всички, които имат интерес към културата и историята на Православието.

Григорий Дараваноглу е протопсалт и хормайстор в областта на източноцърковното пеене с международна известност.


Роден е в Цариград (Истанбул). Прави първите си стъпки в Цариградската патриаршия с учители Василий Николаидис и Елевтерий Георгиадис. Първата му официална енория е храмът „Свети Николай” в цариградския квартал Нихори (Неохорион, на турски Йеникьой). През 1978 г. заминава за САЩ. Там преподава византийска музика на младежи, създава и ръководи хор от гръцки студенти в университета Браун, а след това и в Харвард. Осъществява много концерти в различни американски православни общини, а през 1982 г. се връща в Гърция, където живее и сега.


Гостува и изпълнява песнопения в Йерусалимската патриаршия, в Канада, Великобритания, Италия, Кипър и др. Днес е протопсалт в храма „Свети Николай” в Пирея. Основател и хормайстор е на византийски хор, който носи неговото име. Ръководи и хора на дружеството на цариградските гърци.


Прави множество предавания, посветени на византийската музикална традиция за църковното радио в Гърция. Награден е от много институции за приноса му в изкуството на църковната музика. Издава голям брой плочи, касети и дискове. Днес преподава безплатно на младежи в школата на музикоучителя Георги Цацаронис в Атина.


Освен църковна музика той изпълнява и традиционни гръцки народни песни и ребетико. Известно е плодотворното му сътрудничество с прочутия музикант Йорго Даларас.
Цариградският патриарх Вартоломей дава следната оценка за Григорий Дараваноглу:
Той е отлично обучен в областта на византийската църковна музика, занимава се от дете с византийска музика, изучава непрекъснато музиката и непрекъснато се усъвършенства. Той е от малкото йеропсалти на Константинопол и е един от най-добре образованите”.

Събитието във Фейсбук – ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *