Нова книга: „Българската народност на Балканите – опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор“ от Румен Иванов

Наскоро излезе от печат книгата „Българската народност на Балканите – опит за исторически, демографски и антропогеографски обзор“. Неин автор е Румен Иванов, млад изследовател, с дългогодишни интереси към етногенезиса на българите и на темата за българите извън повече от скромните граници на съвременната ни държава.

Книгата обхваща следните глави:

  • Предговор
  • Произход на народа българи
  • Обхват на българското етническо землище
  • Демография на българският етнос
  • Разселвания на българите
  • Етнос, Нация, Идентичност

Както е видно от съдържанието, в книгата са разгледани заселванията на българи на Балканите, включително и преди Аспарух, като въз основа на комплексния подход се анализира произхода на днешните българи.

Задълбочено са разгледани народностните отношения във всички български етнически области, част от нашето историческо землище – Вардарска Македония, Егейска Македония, Западна Тракия, Поморавие, Тимошко, Пореч, Западна и Източна Тракия, части от Косово и Албания. Проследен е и детайлно въпросът докъде се простира етническата граница между българи и сърби, българи и гърци, българи и албанци и българи и румънци на Балканския полуостров. Не са и подминати също така, заселванията на многочислено българско население в Бесарабия и Влашко.

В книгата се осветлява и един твърде малко засяган въпрос свързан с броя и разселването на българомохамеданите в Турция в периода след Балканските войни, вкл. и до нашето време.

Авторът разглежда и негативните процеси, протичащи в народопсихологията на съвременните българи, изразяващи се в липса на национално съзнание, незаинтересуваност към всичко, което пряко не опира до личното индивидуално битие, краен егоизъм и консумативизъм, силното ограничаване на интелектуалните и културни потребности и замяната им със сурогатите на масовата чалга-(псевдо)култура.

С две думи – на книжния пазар вече се намира един сериозен исторически труд /440 стр./, който ще бъде интересен за всеки българин, милеещ за съдбата на България.

Желаещите да се сдобият с книгата могат да пишат на автора на имейл:  rumen_ivanov1984@abv.bg или на личния му профил във фейсбук: Румен Иванов (ТУК).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *