Излезе от печат сборникът „Дарителство, традиция и съвременни практики“

Изданието е финансирано от Министерството на културата и представя пълните текстове на докладите от Националния студентски семинар, посветен на 200 годишнината от рождението на Евлоги Георгиев и 195 годишнината от рождението на Христо Георгиев, проведен в Карлово на 1 ноември 2019 г. в Исторически музей -Карлово с финансовата подкрепа на Министерството на културата и съдействието на община Карлово.


Темата за дарителството по българските земи е застъпена в широк аспект, като основният акцент пада върху щедрите дарителски жестове на родените в Карлово братя Георгиеви.


Редом с това се проследяват многобройните дарения, направени от карловци в полза на родния им град. Във фокуса на младите изследователите попадат и крупни дарения на българи по време на Възраждането, началото на българската дарителска традиция още през Средновековието и съвременните проявления на дарителската практика.


Научни ръководители на семинара и редактори на изданието са двама от най-известните съвременни български историци- проф. д-р Христо Глушков и проф. д-р Пламен Митев.


Исторически музей -Карлово изказва благодарност на всички участници в семинара. Всеки един от тях ще получи екземпляр от изданието и Сертификат за участие.

Източник: Общински Исторически музей-Карлово

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *