На 14 февруари Преславското златно съкровище ще бъде отново изложено за посетители в Археологическия музей „Велики Преслав“

В деня на българската археология 14.02. 2020 г. в реновираната зала „Съкровищница“ на Археологически музей „Велики Преслав“ Преславското златно съкровище отново ще посрещне гости, туристи, учени и любители.

След година на реставрация в гр. Майнц (Германия) и забележителни гастроли в музея „Лувър“ (Франция) и Национален археологически институт с музей при БАН (София), гостите на Великопреславския музей ще могат да се насладят на изящните накити от царския двор.

Повече от 40 години след откриването на съкровището, проведените реставрационно-консервационни дейности и научни анализи в Римско-германския централен музей в гр. Майнц, хвърлиха нова светлина върху техниките на изработка, състава на използваните метали и скъпоценни камъни в накитите. При проведените анализи учените са използвали единствено недеструктивни методи на изследване, целящи максималното съхранение на предметите. Резултатите от тях показват, че за изработването на накитите от Преславското златно съкровище не е използвано стъкло, освен за клетъчния емайл в различни цветове, разделени от тънки златни ивици. Новите изследвания показват, че скъпоценните камъните, за които се смяташе, че са аметисти, всъщност са светли рубини и гранати, а планинските кристали по двустранната огърлица – флуорити, използвани от византийските златари, непознати досега в други техни изделия.

Изследванията на скъпоценните камъни и материали показват високи технически познания при работата със сребърни и златни сплави и иновативни подходи при изработката на накитите.

Гамата от благородни метали показва, че съкровището е много по-ценно, отколкото досега се е смятало.

А коя е втората огърлица от съкровището посетителите на Археологически музей „Велики Преслав“ ще могат да открият през целия туристически сезон 2020 г.

Източник: Археологически музей Велики Преслав

Свързани публикации:

Излезе от печат новата книга на проф. д.и.н. Станислав Станилов „Втората огърлица в преславското съкровище“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *