Изложба: „Лекарственици, билки, светци“

В зала “История на книгата” в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ e открита изложбената витрина „Лекарственици, билки, светци“, част от поредицата „Книжовен калейдоскоп“.

На откриването на експозицията присъстваха новоизбраният председател на Българския фармацевтичен съюз (БФС) – проф. Асена Стоименова, и досегашният му председател – проф. Илко Гетов, магистър-фармацевт Борислав Борисов, народен представител от ГЕРБ, гости и фармацевти. Експозицията бе открита в деня на 13 години от учредяването на  Българския фармацевтичен съюз.

Като домакин на събитието, директорът на Националната библиотека доц. Красимира Александрова приветства гостите и пожела още по-голям обществен престиж на съсловната организация.Доц. Елена Узунова, главен архивист в Отдел „Ръкописи и старопечатни книги“, представи любопитни факти за някои от експонатите. В Гръцки лекарственик от XVIII в. под рисунка на мандрагораима описание на вярванията, че това е вълшебно растение, чиито корени представляват голи жена и мъж, и при изважданото му от земята издавало писък.

Във витрината „Лекарственици, билки, светци“ са представени оригинали на други интересни и ценни ръкописи и печатни издания от специалнитеколекции на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Председателят на БФС професор Асена Стоименова благодари за гостоприемството на Националната библиотека и отбеляза, че нейният мандат не случайно започва в храма на книгата и познанието.

Изложбата „Лекарственици, билки, светци“ ще бъде достъпна за посетители до края на месец февруари.

Източник: http://www.nationallibrary.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *