Лекция на проф. Катрин Перлес: “Неолитизацията на Гърция. Нови данни от Франхти (Арголида)”

Отменят се публичните лекции на д-р Панделис Хараламбакис и проф. Катрин Перлес

НАИМ при БАН отменя двете публични лекции на д-р Панделис Хараламбакис и проф. Катрин Перлес. Това решение е във връзка с превантивните мерки срещу разпространението на вируса COVID-19 (Коронавирус) на територията на страната. Лекциите бяха обявени за провеждане на 17 и 24 март 2020 г.

НАИМ при БАН ясно осъзнава глобалната заплаха от разпространението от вируса, затова съобщава, че лекциите, като масово събитие, се отлагат за неопределен период.

Публична лекция на Катрин Перлес, почетен професор в Университет Париж Нантер, Франция на тема “Неолитизацията на Гърция. Нови данни от Франхти (Арголида)” – Национален археологически институт с музей при БАН

На 24 март 2020 г. (вторник) от 16.30 ч., в Заседателната зала на НАИМ-БАН, Катрин Перлес, почетен професор вУниверситета Париж Нантер, Франция ще изнесе лекция, с която ще представи процеса на неолитизация на Гърция според данните от разкопките в пещерата Франхти. Най-ранните податки за неолитизацията на Гърция (и Европа) произлизат от Кносос на о-в Крит, както и от пещерата Франхти и от принадлежащото към нея селище на открито „Паралия”. За разлика от Кносос, във Франхти има пълна стратиграфия – от горния палеолит до края на неолита. Следователно това е ключов археологически обект за изучаването на неолитизацията в Гърция, а последните проучвания на колекциите от украшения предоставят нови данни за това. Проф. Перлес ще престави основните характеристики на депозитите във Франхти от мезолита, началния и ранния неолит. Тя ще говори за проблема с началния неолит и разминаването между различните категории останки и ще предложи двустепенен процес на неолитизацията от различни групи колонисти. След това тя ще разшири изложението си като обсъди произхода и начина на разпространение на неолитизацията в Гърция, подчертавайки няколко все още неразрешени проблема като например транспортирането на живи преживни животни с лодка, единствените по рода си белези на ранния неолит в Македония и значимостта на съдовете с щампована украса.

Лекцията ще се проведе в Заседателнатазала на Националния археологически институт с музей към БАН, площад „Атанас Буров“ № 1 (срещу Президенството).

Катрин Перлес е почетен професор в Университета Париж Нантер. Тя е една от първите, които обработват праисторически ансамбли от кремъчни и обсидианови артефакти от Гърция. Тя изследва системите на обмен, произхода и организацията на неолитните общества в Гърция и съпътстващите ги миграционни процеси. Наред с голям брой статии, тя е публикувала няколко тома с палеолитни, мезолитни и неолитни ансамбли от Франхти и други археологически обекти в Гърция, една книга за ранния неолит в Гърция, а съвсем наскоро и книга за палеолитните и мезолитни колекции от украшения от пещерата Франхти. Тя също така работи в Чили и наскоро е публикувала статии за мегалитните церемониални центрове в пустинята Атакама.

Повече информация за проф. Перлес можете да намерите на: http://www.pretech.cnrs.fr/team_member/perles-catherine/

Източник: http://naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *