Св. Георги Победоносец (ок. 284 – ок. 305) в иконографията

Великият Христов мъченик Георги живял и пострадал по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.).

Още юноша, Георги постъпил на служба в императорската войска и едва 20-годишен достигнал до чин военен трибун (началник на легион). Бил красив, умен и способен младеж и императорът го направил и член на държавния съвет, без да подозира, че той бил християнин. Заради твърдата му вяра бил подложен на различни мъчения и бил обезглавен на 23 април.

След неговата смърт свети Георги става един от най-почитаните светци на Изток и на Запад. Православни и католици честват древния мъченик като национален светец, например във Великобритания и Грузия. На Балканите един от най-древните храмове в света има за свой патрон имено малоазийския светец – ротондата „Св. Георги” в София, построена през 4 в.

От рано светецът бива представен и в християнското изкуство. Най-ранните образи на светеца са четирите керамични икони, открити в Македония и датиращи от 4-ти и 6-ти век. Още тук се изобразява като победител над змея. Това е и най-популярното чудо на светеца. След смъртта му св. Георги, възседнал кон сразил страшния змей, който се е появил недалеч от родното място на светеца и предизвиквал ужас из цялата област. Понякога редом със змея се изобразява и дъщерята на управителя на областта, която била дадена за изяждане на чудовището според въведения жребий. В иконографията змеят от ранни християнски времена е олицетворяването на адските сили. Злото, езическите нрави. Това е разбираемо, защото за библейските писатели змията е символ на коварство, свирепост, зло.

В иконографията виждаме интересен факт – принцесата води или е завързала змея на собствения си колан, вързан към рога или врата на влечугото. Рогът в християнския свят е символ на непобедимост; и в Стария Завет изразил власт, чест и славата на царете.

Друг важен елемент от иконографията на св. Георги е белият кон. Според интерпретацията на Дионисий Ареопагит белият кон се появява като символ на чистота. Белият цвят тук е символ, синоним на Божествена светлина, която прониква в този свят. Затова белия кон като непроменлив символ е ясно напомняне за силата на Бога, подкрепата за преодоляване на злото.

Иконографията на „Чудото на св. Георги със змея“ ни показва преди всичко битката между доброто и злото. Силата на вярата и победата на доброто.

С течение на времето темата за змея става толкова популярна в европейското изкуство, че започна да измества всички други мотиви в иконографията на кападокийския Велик мъченик.

Иконата на св. Георги от Криптата при храм-паметник „Св. Александър Невски“ ни представя едно друго чудо на светеца. Самата икона е намерена е Боянската църква.

Тя е известна като един от най-съвършените и изцяло запазени паметници на източноевропейското средновековно изкуство. Намира се на осем километра от София в полите на Витоша планина. През ХІІІ век, по волята на севастократор Калоян старата църква била разширена, до нея била издигната нова двуетажна църква и двете били богато изографисани отвътре. В тази икона ние виждаме образът на младо момче, държащо съд в ръка. Този образ също ни представя посмъртно чудо на светеца – избавлението на момчето–виночерпец от робство.

От жителите на остров Митилен било отвлечено от агаряните (мусулманите) в робство едно момче. По молитвите на родителите, юношата по чудодеен начин бил върнат в къщата си по време на тържествата в чест на свети Георги.

Великият войн се явил по време на пир при агаряните, качил на коня си юношата роб, който прислужвал на трапезата и го пренесъл в Митилен. На някои икони едновременно са изобразени двете чудеса – Георги пронизва с копието си змея, а зад него на коня седи отрокът със съд в ръка.

Св. Георги е един от най-почитаните светци, редом със св. Николай и св. Димитър, негови икони и стенописни образи неизменно присъстват във всеки храм.

В народната традиция, Св. Георги е покровител на войниците, земеделците (името му идва от гръцката дума γεωργός – земеделец) и скотовъдците. В Сърбия, България и Македония вярващите се обръщат към него с молитви за изпращане на дъжд. В Грузия, св. Георги помага за защита от злото, за изцеление от болести, за създаване на потомство. В Западна Европа, се смята, че молитвите към свети Георги помагат при отровни змии и инфекции.

Източник: https://dobrotoliubie.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *