Спомени за молитвената помощ на св. Николай Мирликийски

На 9 май Православната Църква празнува пренасянето на мощите на св. Николай Мирликийски от град Мир (Древна Ликия) в Бари (Италия). Празникът е известен още като Летни Никулден.

Спомени за молитвената помощ на св. Николай Мирликийски от XX в.

Оксана Головко, Анна Уткина

Първи молитвен опит

Протойерей Николай Ким:

От момента, в който се осъзнах като православен християнин, започнах да чувствам молитвена духовна помощ и възможност за лично духовно общение със светията.

С него е свързан моят първи молитвен опит. Първият храм, в който започнах да ходя в края на осемдесетте години, е Софийският събор в Царско село.

Иконата на светията стоеше в левия олтар, а аз, с всички мъже, стоях отдясно. Постоянно търсех тази икона с поглед, за да усетя подкрепа и защита. И това предстояние пред иконата на светията беше моят първи молитвен опит.

Колко пъти се случва човек просто да призове светията, като свой близък, както в детството – родителите, с надеждата да му помогнат! Тогава вижда реална помощ. Такива случаи са толкова много, че човек не може да ги запомни, защото те са част от живота, а не нещо извънредно.

Изпод ледената покривка в пълно снаряжение

Протойерей Георгий Болгарский, настоятел на църквата в чест на свети Николай (Митишчи, нас. място Дружба)

По време на Великата отечествена война бащата на мой добър познат пропаднал под леда, разбира се, в пълно снаряжение, с шинел. Да излезе сам нямал никакъв шанс. Покрай него бягали войници (при настъпление или отстъпление) без да го забелязват.

Тогава той се помолил: „Господи, помогни! Свети Николай, застъпи се за мен пред Господа!“ И обещал, че ако оживее и му се роди син, ще го нарече Николай.

И изведнъж двама бягащи покрай него бойци се спрели и му помогнали да се измъкне. Този човек оживял и нарекъл сина си Николай. А синът, вече възрастен човек, ми разказа тази история.

И въобще, има много различни и чудесни случаи, свързани с покровителството на свети Николай в живота на изключително много хора. Неслучайно има такава народна поговорка, чийто смисъл е следният: ако искаш Господ да чуе твоята просба, кажи я на свети Николай…

За това как почитат този светия можем да съдим също така по празниците в Бари по повод пренасянето на неговите мощи. Аз току-що се връщам от този град, където се празнуваше 925-та годишнина от това събитие. Събира се буквално целият град, множество поклонници и гости, за да се поклонят тържествено на свети Николай, като му пеят хвалебни химни.

Целият град тържествува и ликува. Преминава театрално шествие – исторически кортеж, хора, облечени в исторически костюми от времето, през което е живял светията.

Хората отиват до базиликата, където настоятелят и кметът на града тържествено посрещат иконата на свети Николай.

А статуята на свети Николай се пренася в морето на 8 май и всички могат да доплуват до нея.

На следващия ден и през следващите две седмици статуята обикаля целия град. Носи се в общината, в детските градини, в социално значимите учреждения. И навсякъде хората я посрещат с радост.

У никого не възниква въпроса: „Защо в този град толкова много почитат този светия?“ – нито у мюсюлманите, нито у юдеите. Всички разбират значимостта на великия светия.

Помощта на светителя, като настоятел на Николския храм, съм усещал и усещам постоянно. Още от първия ден от строителството на храма, който сега е на 9 години. Ние ходехме на мястото, където трябваше да се появи храма, отслужвахме молебни, славехме свети Николай и просихме помощ от него.

Пред очите ми се случваха чудеса – по удивителен начин строежът напредваше, дори в онези моменти, когато изглеждаше, че всички обстоятелства говорят за неговото преустановяване. Всички затруднения се разрешаваха по чудесен начин.

Монтажникът и старецът

Протойерей Владимир Воробьов, храм „Свети Николай“ в Кузнеци:

Моят дядо, московски свещеник, е служил в храма на свети Николай. И нарекъл своя син, моят баща, Николай. А сега моят син и двама внуци също носят това име. Във всички храмове, където съм служил, е имало олтари, осветени в чест на светията, а сега съм настоятел на Николския храм.

Чува ли ни светията? Разбира се. Когато някой от енорията не се чувства добре, всички ние се молим за него и получаваме помощ. А фактът, че енориашите наричат децата си с името на светията, също говори за особената почит към него.

Разбира се, в живота си съм срещал много чудеса, извършени от свети Николай. Например, веднъж при нас дойде абсолютно невъцърковен човек. Той разказа, че като монтажник работел на високо. И веднъж паднал, като увиснал на кабелите. В този миг му се явил някакъв старец, който му подсказал как да действа по-нататък и благодарение на това работникът се спасил. А след това, като дойде в нашия храм, този човек позна стареца и показа иконата на свети Николай.

За всички случаи…

Протойерей Николай Соколов, настоятел на храм „Свети Николай“ в Толмачи:

Свети Николай е най-удивителният светия в християнската Църква и то не само в православната. Той е почитан от православни, от католици и дори от друговерци – дотолкова е велик в своето предстояние пред Бога, в застъпничеството си за света и за всички, които се обръщат към него.

Името на свети Николай постоянно присъства в нашето семейство. В негова чест е наречен моят велик предшественик – Николай Евграфович Пестов, името Николай носи и моят чичо, загинал на фронта.

За пръв път започнах да осъзнавам факта, че аз също съм кръстен в чест на свети Николай, когато бях на 6-7 години. През целия си живот чувствам неговото небесно покровителство.

Денят на свети Николай за мен е личен празник: аз нося неговото име и се намирам под покрова на неговите молитви. Много голяма радост изпитах по време на поклонническото пътуване до мястото, където е живял – в ликийския град Мира, и до неговите мощи, които се намират в град Бари. А след това животът ми се подреди така, че станах настоятел на Николския храм в Толмачи към Третяковската галерия, където се намира една велика светиня – иконата на Владимирската Божия майка. И по Божий промисъл частица от мощите на светията беше предадена в нашия храм.

В деня на моето назначаване освещавах един московски дом, където ми дадоха икона на свети Николай. Тогава не знаех, че са ме назначили за настоятел на храма. Тази новина ме завари у дома, когато стоях с иконата на светията в ръце. С тази икона и отидох в храма, когато там цареше запустение, разруха и нямаше нито една икона…

Какво мога да кажа за самия свети Николай? По неговите молитви всичко в нашия живот се нарежда. Когато се обръщаме искрено към него, той помага. Той винаги е с нас, ако ние сме истински съпричастни и се държим достойно. Чудотворецът се застъпва за нас в най-непредвидени ситуации.

Една от нашите енориашки разказва, че през следвоенните години в Третяковската галерия имало изложба на картини, които се връщали в Дрезденската галерия. Да попадне там човек било невъзможно, хората чакали на опашка по цели дни. И изведнъж към нея се обърнал старец, който я извикал със себе си. Той я превел през кордоните, където не им поискали билет или покана. Когато стигнала до Сикстинската Мадона, тя се обърнала, за да благодари на съпровождащия я старец, но него вече го нямало. Ето така светията помага, когато изобщо не очакваме.

В живота ми много събития са свързани с този велик светец: сватбата ми, раждането на моите деца…

При всички жизнени обстоятелства аз постоянно се обръщам към него.

Превод: Владка Гочева

Източник: http://arhangel.bg/ – от pravmir.ru

Ден на пренасяне светите мощи на св. Николай от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия)

Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, епископ Левкийски и архимандрит д-р Атанасий (Бончев).

Свети Николай, архиепископ на град Мира в Ликия (Мала Азия), е починал на 6 декември 342 г. и светите му мощи се пазели там до 1087 година. През времето на византийския император Алексий I Комнин (1081-1118 г.) мощите на свети Николай били пренесени от гр. Мира в гр. Бари, център на южноиталианската област Апулия. Там живеело многобройно гръцко население. Светите мощи били тържествено посрещнати от епископи, свещеници и възторжения народ на 9 май 1087 г., откогато е установен днешният празник, наричан у нас „летен свети Никола“.

Още от 1077 г. град Мира бил завладян от селджукските турци. Броят и благочестието на християните в този град много намалели. По същото време светителят Николай заповядал в съновидение на един благочестив свещеник от Бари да пренесе мощите му в своя град. Избрани мъже се отправили незабавно в три кораба за Мала Азия. На около два километра от тогаваяния град Мира се намирала църквата, в която се покоили благодатните мощи на великия древен светител. След преговори с местните християни, с благоговейна радост мощите били натоварени на един от корабите, и с тях заминали за Бари и двама от иноците при храма в Мира.

През същата 1087 г. започнал строежът на прочутия храм на светителя Николай и бил завършен в 1139 година. Град Бари се превърнал в любим поклоннически град за християните от всички страни.

Този ден започнали да празнуват в Русия още през 1091 г. поради изключителното уважение всред руските християни към този благодетелен Божи угодник и за възпоменание на чудотворното спасение на удавено дете през годината, когато светите мощи били пренесени в Бари.

Източник: http://www.pravoslavieto.com/

Молитвена прослава:

Акатист на Светител Николай Чудотворец

КОНДАК 1

Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Дивни чудотворче и изряден Христов угодниче, тебе, извора на многоценно миро от милост Божия за цял свят и неизчерпаемо море от чудеса, с любов възхваляваме. А ти, имайки пред Бога дръзновение, пази ни от всякакви беди, за да ти казваме: Радвай се, велики чудотворче, Николае.

ИКОС 1
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Създателят на всички твари показа на тебе, земния по естество, в ангелски образ. Защото като прозря доброплодната хубост на душата ти, научи всички да те славим тъй: Радвай се, защото си чист още от майчина утроба; радвай се, защото до край си остана осветен. Радвай се, ти който учуди родителите си с раждането си. Радвай се, градино от обетованата земя; радвай се, цвете от божествено насаждение. Радвай се, лоза от добродетелния Христов виноград; радвай се, дърво от чудоточния Иисусов рай. Радвай се, крине, поникнал в рая; радвай се, миро на Христовото благоухание. Радвай се, ти, който отпъждаш риданието; радвай се, защото ти носиш радостта. Радвай се, велики чудотворче Николае.

КОНДАК 2
Светителю, отче Николае, моли Бога за нас.
Като виждаме да се лее от тебе миро, духом и тялом се просвещаваме и разбираме, че ти си чуден живоносен мироточец. Защото с чудесата си, изливащи се по Божия благодат като водни струи, ти напояваш тези, които с вяра пеят Богу: Алилуя.

ИКОС 2
Светителю, отче Николае, моли Бога за нас.
Вразумявайки упорития разум с догмата за света Троица, ти бе в Никея със свети отци борец за изповеданието на православната вяра. Ти изповяда, че Син Божи е равен, съприсносъщен и съпрестолен на Отца и изобличи безумния Ария. Заради това вярващите се научиха да ти пеят: Радвай се, велики стълпе на благочестието; радвай се, граде, прибежище за вярващите. Радвай се, твърда крепост на православието; радвай се, скъпа носилко и похвало на Света Троица. Радвай се, проповедниче, че Син Божи е равночестен на Отца; радвай се ти, който прогони разбеснелия се Арий от събранието на светиите. Радвай се, отче, славна красота на отците; радвай се, премъдра хубост на всички богомъдри. Радвай се, изворе на огнени слова; радвай се, добри наставниче на стадото си. Радвай се ти, който утвърди вярата; радвай се ти, който срина ереста. Радвай се, велики чудотворче, Николае.

КОНДАК 3
Светителю, отче Николае, моли Бога за нас.
С дадената ти свисше сила ти изтриваш всяка сълза от лицето на лютострадащите, ти храниш гладните, ти си най-сигурният водач на тези, които кръстосват морските бездни, ти лекуваш недъгавите и във всичко си помощник на всички, които пеят Богу: Алилуя.

ИКОС 3
Светителю, отче Николае, моли Бога за нас.
Тебе заслужено трябваше да се пее небесна, а не земна песен. Защото кой човек може да изкаже величието на твоята светост? Но, покорени от любовта ни към тебе, ние те славим тъй: Радвай се, образецо на агънцата и пастирите Христови; радвай се, свето чистилище на нравите. Радвай се, велико вместилище на добродетелите; радвай се, честно и чисто жилище на светостта. Радвай се, всесветли и вселюбими светилнико; радвай се, златозарна и непорочна светлино. Радвай се, достойни събеседниче на ангелите; радвай се, добри наставниче на човеците. Радвай се, правило на благочестивата вяра; радвай се, образецо на духовна кротост. Радвай се, защото чрез тебе се избавяме от телесните страдания; радвай се, защото чрез тебе се пълни душата ни с духовни сладости. Радвай се, велики чудотворче, Николае.

КОНДАК 4
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Бура от недоумение смущава ума ми: как достойно да възпея чудесата ти? Тях никой, ако поиска да ги изкаже дори с много езици, не може да ги изброи. Но Богу, Който тъй дивно се прослави в тебе, ние пеем дръзновено: Алилуя.

ИКОС 4
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Близки и далечни чуха за великите ти чудеса, че ти имаш обичай, като по въздух, с леки благодатни криле да изпреварваш и бързо да избавяш изпадналите в беди, които тъй те славят: Радвай се избавление от печали; радвай се, дар на благодатта; радвай се, прогонителю на неочакваните злини; радвай се, насадителю на желаните блага. Радвай се, бърз утешителю на изпадналите в беди; радвай се, строг наказвачо на оскърбителите. Радвай се, от Бога разкрита дълбина та чудесата; радвай се, от Бога написани скрижали на Христовия закон. Радвай се, мощно издигане на падащите; радвай се, опоро на правостоящите. Радвай се, защото чрез тебе стана ясна всяка измама; радвай се, защото чрез тебе се сбъдва всяка истина. Радвай се, велики чудотворче Николае.

КОНДАК 5
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Някога на плаващите по морето и изложени на неминуема смърт, щом се обърнаха към тебе за помощ, ти се яви и застана пред тях като боготечна звезда да им сочиш пътя. Ти прогони нахално летящите бесове, които искаха да потопят кораба и научи спасените чрез тебе вярващи да запеят Богу: Алилуя.

ИКОС 5
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Девойките, принудени от сиромашия да встъпят в нечист брак, видяха великото ти милосърдие към бедните, когато ти нощем подхвърли тайно на престарелия им баща три кесии със злато, спасявайки него и дъщерите му от греховно падение. Заради това от всички слушаш: Радвай се, превелико съкровище на милостта; радвай се, подслоне на грижата за хората; радвай се, храна и отдих на прибягващите към тебе; радвай се, несвършващ се хляб за гладните. Радвай се, от Бога дадено богатство на бедножиущите на земята; радвай се, скоро съвземане на убогите. Радвай се, бързо чуване молбите на бедните; радвай се, приятна грижа за скърбящите. Радвай се, непорочни невестителю на трите девойки; радвай се, усърдни пазителю на чистотата. Радвай се, надеждо на обезнадеждените; радвай се, насладо на целия свят. Радвай се, велики чудотворецо Николае.

КОНДАК 6
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Цял свят те признава за бърз защитник в беди. Защото много пъти мигновено подпомагаш пътуващите по земята и плуващите по море и пазиш от злини всички, които пеят Богу: Алилуя.

ИКОС 6
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Ти изгря като животворан светлина за воеводите, които се обърнаха към тебе с молба, когато несправедливо бяха осъдени на смърт и явявайки се насъне на царя, ти си го заплашил и си му заповядал да ги пусне невредими. Заради това и ние заедно с тях ти пеем с благодарност: Радвай се, помощниче на усърдно призоваващите те; радвай се, избавителю от несправедливо убиване. Радвай се, наш пазителю от лъжливи клевети; радвай се, разрушителю на несправедливите решения. Радвай се, ти, който разкъсваш лъжата като паяжина; радвай се, ти, който славно издигаш истината. Радвай се ти, който сваляш оковите от невинните; радвай се, съживителю на мъртъвците. Радвай се, проявителю на правдата; радвай се, помрачителю на неправдата. Радвай се, защото ти избави от меч невинните; радвай се, защото чрез тебе те се насладиха на светлината. Радвай се, велики чудотворче Николае.

КОНДАК 7
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Ти наистина се яви тайнствено благовонно миро и прогони богохулното еретическо злосмрадие. Пасейки мирейците, ти изпълни целия свят с твоето благодатно миро. Прогони, прочее, от нас, богомерзкото греховно злосмрадие, та да ти пеем благоприятно Богу: Алилуя.

ИКОС 7
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Ти си новият Ной, наставник на спасителния ковчег. Направляван от тебе, той разгонва бурята на всички злини и носи божествена тишина на онези, които те славят тъй: Радвай се, тихо пристанище на обуреваемите; радвай се, явно спасение на потъващите. Радвай се, добри кормчию на плаващите посред бездните; радвай се, укротителю на морските вълнения. Радвай се, водачо през вихрите; радвай се ти, който съгряваш измръзналите. Радвай се, сияние, което разпръсква мрака на скърбите; радвай се, светило, което осветява всички земни краища. Радвай се, избавителю на човеците от бездната на греха; радвай се, ти, който хвърли сатаната в адската бездна. Радвай се, защото чрез тебе дръзновено пирзоваваме бездната на Божието милосърдие; радвай се, защото чрез тебе се избавихме от потопа на гнева и се примирихме с Бога. Радвай се, велики чудотворче Николае.

КОНДАК 8
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Твоят свещен храм смайва с чудесата си всички, които прибягват към тебе. Защото и малката молба, отправена в него към Бога, ни носи изцеление от всички недъзи, стига само на тебе да възложим упованието си към Бога, казвайки с вяра: Алилуя.

ИКОС 8
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Наистина, ти на всички си помощник и си събрал заедно всички, прибягващи към тебе като към освободител, пазител и добър лекар на всички земни, които подтикваш да те хвалят тъй: Радвай се, изворе на изцеленията; радвай се, помощнико на люто страдащите. Радвай се, заря за блуждаещите в греховната нощ; радвай се, неботочна роса за тези в зноя на трудовете. Радвай се, подкрепо на нуждаещите се; радвай се, ти, който изобилно даряваш просящите. Радвай се ти, който често изпреварваш просбите към тебе; радвай се ти, който възобновяваш силите в перклонна възраст. Радвай се, изобличителю на мнозина отклонили се от истинския път; радвай се, верни служителю на Божиите тайни. Радвай се, защото с тебе стъпкваме завистта; радвай се, защото ти си образец за добронравен живот. Радвай се, велики чудотворче Николае.

КОНДАК 9
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Отстрани от нас всякакви болки. Като разтвориш благодатните лекарства, наслади душите ни и развесели сърцата на всички, които усърдно прибягват при тебе за помощ и пеят Богу: Алилуя.

ИКОС 9
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Ти посрами всемъдрите витии на нечестивите; ти наддума хулителя Ария, който разделяше Божеството, и Савелия, който разбъркваше догмата за Света Троица, а нас закрепи в православието. Заради това те славим тъй: Радвай се щите, запазващ благочестието; радвай се, меч за посичане злочестието. Радвай се, учителю на божествените повели; радвай се, погубвачо на богопротивните учения. Радвай се, от Бога построена стълбо, по която се възкачваме към небето; радвай се, от Бога поставен покрив за подслон на мнозина. Радвай се ти, който направи с думите си немъдрите мъдри; радвай се ти, който раздвижи ленивите с прекрасните си качества. Радвай се, неугасима светлост на Божиите заповеди; радвай се, пресветли лъче на Господните оправдания. Радвай се, защото в твоето учение се разбиват еретическите глави; радвай се, защото с тебе се славят вярващите. Радвай се, велики чудотворче Николае.

КОНДАК 10
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
За да спасиш душата, ти истински покори плътта си на духа. Защото първом с мълчание и в борбата с помислите, ти прибави към делото богомислие, а чрез богомислието придоби съвършен разум, с който дръзновено си беседвал с Бога и с ангелите, всякога казвайки: Алилуя.

ИКОС 10
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Ти си стена за тези, които хвалят чудесата ти и търсят твоето застъпничество. Затова пази от нищета, от напаст, от различни недъзи и нужди и нас, бедните в добродетелта, които с любов те славим тъй: Радвай се, избавителю от вечното убожество; радвай се, дарителю на нетленното богатство. Радвай се, несвършваща се храва на гладуващите за правдата; радвай се, неизчерпаемо питие на жадуващите за истински живот. Радвай се, ти, който пазиш от метеж и война; радвай се, освободителю от плен и окови. Радвай се, преславни застъпнико в бедите; радвай се, превелики защитнико в напастите. Радвай се, ти, който мнозина ди изтръгнал от гибел; радвай се ти, който безброй души запази невредими. Радвай се, ти , чрез когото грешниците избягват страшната смърт; радвай се, ти, чрез когото разкаялите се получават вечен живот. Радвай се, велики чудотворче Николае.

КОНДАК 11
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Повече от всички ти възпя с ум, със слово и дело Пресвета Троица и разясни много грижливо Божиите повели, наставлявайки ни с вяра, надежда и любов да пеем едному Богу в Троица: Алилуя.

ИКОС 11
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Ти си неугасващ светозарен лъч за тези, които бродят в мрака на живота. Ти беседваш с невеществените светли ангели за несъздадената троична светлина и просвещаваш вярващите души, които ти пеят тъй: Радвай се, озарение на божествената светлина; радвай се, зорнице на незахождащото слънце. Радвай се, свещ запалена с божествен пламък; радвай се, ти, който угаси бесовския пламък на нечестието. Радвай се, светла проповед на правата вяра; радвай се, доброзрачно сияние на евангелската светлина; радвай се, мълнио, обгаряща ересите; радвай се, гръме, застрашаващ съблазнителите. Радвай се, ти, който ни научи на истинския разум; радвай се, изявителю на тайнствения ум. Радвай се, защото чрез тебе се погази поклонението на творението; радвай се, защото чрез тебе се научихме да се покланяме на Твореца в Света Троица. Радвай се, велики чудотворецо Николае.

КОНДАК 12
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
Като знаем дадената ти от Бога благодат, с радост празнуваме паметта ти и с цялата си душа прибягваме към чудното ти застъпничество. Но като не можем да изброим преславните ти деяния, по-многобройни от морския пясък и небесните звезди, обхваща ни недоумение и ние пеем Богу: Алилуя.

ИКОС 12
Светителю отче Николае, моли Бога за нас.
С песни възхваляваме чудесата ти. В тебе Бог в Света Троица чудно се прослави. Но макар, че ти принасяме от душа, свети чудотворецо, безбройни песни и псалми, нищо не може да се сравни с дара на чудесата ти, пред които с удивление ти пеем тъй: Радвай се, служителю на Царя на царете и Господаря на господарите; радвай се, съжителю на небесните Му служители. Радвай се, помоще на верните Богу народи; радвай се, издигане на християнския род. Радвай се, едноименнико на победата; радвай се, достойни венценосецо. Радвай се, огледало на всички добродетели; радвай се, здрава опора на всички прибягващи към тебе. Радвай се, едничко наше упование след Бога и Света Богородица; радвай се, здраве на телата и спасение на душите ни. Радвай се, защото чрез тебе се освобождаваме от вечна смърт; радвай се, защото чрез тебе се удостоихме с безкраен живот. Радвай се, велики чудотворецо Николае.

КОНДАК 13
О, пресвети и пречудни отче Николае, утехо на всички скръбни, приеми този наш молитвен дар и измоли, чрез твоето благоприятно ходатайство, Господа да ни избави от геената, та заедно с тебе да Му пеем: Алилуя, Алилуя, Алилуя.

(Този кондак се чете три пъти, а после се повтаря икос 1-ви и кондак 1-ви)


МОЛИТВА

О, всехвални и всечестни архиерею, велики чудотворецо, Христов светителю отче Николае, избран съсъд и стълп църковен, бърз помощник, горещ защитник и предобър пастир, спасяващ словесното си стадо от беди. Тебе прославяме и възвеличаваме като надежда на всички християни, извор на чудеса, защита на вярващите, премъдър учител, прехрана на гладуващите, веселие за плачещите, облекло за голите, лекар за болните, водач за пътуващите по море, освободител за пленниците, прехрана и закрила за вдовици и сираци, пазител на целомъдрието, кротък наставник на младежите, подкрепа на старците, наставник на постниците, отдих на трудещите се, за бедни и убоги изобилно богатство. Чуй нас, които ти се молим и прибягваме под твоя закрила, застъпи се с бого приятните си молитви пред Всевишния и изпроси всичко що е полезно за душите и телата ни. Запази с молитвената си мощ този свети храм и всеки град и село в отечеството ни и светата ни Църква, благочестивия и христолюбив български народ и всички православни християни наши братя, от всяка злочестина, от външни и вътрешни врагове, от мор, земетресение, градушка, глад, наводнение, с огън и меч нашествие на другоплеменници и от междуособици. В беди и скърби протягай ни ръка за помощ и ни отвори дверите на Божието милосърдие. Ние признаваме, че не сме достойни да подигаме очи към небето поради многото наши грехове и неправди; свързани сме с веригите на греха, не изпълняваме волята на Създателя си, нито пазим повеленията Му. Затова прекланяме коленете на нашето съкрушено и смирено сърце и просим твоето бащинско застъпничество пред Бога и наш Спасител: помогни ни, Божи угодниче, да не загинем в беззаконията си; избави ни от всяко зло и отстрани от нас всичко, което спъва нашия духовен подем; управи ума ни; укрепи сърцено ни в правата вяра. Прогони с молитвената си мощ, както някога в Никея, духовните вълци, които налитат, късат и погубват стадото Христово. Спри стихията на развилнялото се безверие, безбожие и нравствено разтление в света. Подкрепи усилията и начинанията на всички Божии работници за мир и правда Божия в света, любовта Христова да покори човешките сърца и да зацарува в тях, та да се съкратят дните на земното изпитание и по-скоро да възсияе царството Божие и на земята, както е на небето. Тебе, свети Николае, заедно със всички Божии угодници и праведни души, топло молим: усърдно молете Всеблагия Бог за милост и пощада към цял свят и към нас, които с вяра и упование на Бога чакаме да възсияе светлия ден господен, когато с едно сърце и една душа цял свят ще слави, заедно с ангели и всички праведни души, името на Триединнаго Бога, Отца и Сина и Светаго Духа, сега и винаги и во веки веков. Амин.

Източник на акатиста: Отец Владимир Дуйчев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *