Нова книга: „Социалистическото всекидневие в устната история на Русе“ на д-р Диляна Иванова

Книгата на д-р Диляна Иванова „Социалистическото всекидневие в устната история на Русе“ излезе от печат и на български език.

Първото издание на дисертацията на Диляна Иванова бе на английски език. В основата на изследването са устни и визуални материали, събирани повече от десетилетие от авторката на книгата. Текстът се фокусира върху неразработвани проблеми, каквито са темите за всекидневието и празниците през социализма в индустриалния град.

Диляна Иванова е работила в Русенския музей и е участвала във фундаменталното проучване на устната история на Русе през 1999 г., публикувано в книгата „Русе – портрет на века“. По-късно сама записва своите срещи с още 40 души, а интервютата са част от книгата, която има 420 страници. Визуалният разказ е важен за анализа на отминалите дни, поради което Диляна Иванова привлича свидетелства от семейни албуми и серия от пропагандни снимки, характеризиращи времето. По същество всички нейни тези и твърдения са извлечени от интервютата и са подкрепени с примери. Това прави тази книга свидетелска за времето и особено важна не само за Русе, но и за страната като цяло, тъй като миналото е разказано от обикновени хора.

Източник: Регионален исторически музей – Русе / Rousse Regional Museum of History

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *