Представяне на книгата „Селенията на църковната музика“ на Ивайло Борисов

В началото на месец май, като гост на предаването „Вяра и общество“, богословът Ивайло Борисов представи своята книга „Селенията на църковната музика“.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА „СЕЛЕНИЯТА НА ЦЪРКОВНАТА МУЗИКА“ ВЪВ „ВЯРА И ОБЩЕСТВО“ – ВИДЕО

Книгата респектира със своя тематичен обхват и дълбочина на идеите. Молитвеността като сърцевина на православната църковна музика, пеенето в храма на български език, съприкосновението между музикалните светове на Изтока и Запада, промените в облика на източното църковно пеене, ролята на църковната музика за привличането на хора към храма – читателят ще открие широк кръг от въпроси, отвеждащи от нашата съвременност до раннохристиянското време и обратно – от мъдростта на миналото към актуалните проблеми на днешния ден.

Какво представляват селенията на църковната музика? Авторът ги описва така:

Основите на селенията на църковната музика са много стари. Толкова стари, колкото стар е светът след Христа, или по-точно, положени са тогава, когато запяха устата, в които не се намери лъст (срв. 1 Петр. 2:22). Дори бихме могли да кажем, че тези основи са по-стари и от новата ера (предвид еврейската и гръцката музика, залегнали в тях).

В селенията на църковната музика човек се чувства добре, радостен – като във всяко добро място за живеене. Всеки, който се е заслушвал, прониквал в прекрасните и хармонични мелодии на сакралната музика, е чувствал едно особено спокойствие на духа, което светът и неговите „примамливи“ предложения не могат да осигурят.

Селенията на църковната музика очакват своите нови творци, посетители и обитатели. Там има какво да се чуе, да се изживее, какво да те направи радостен и да те отдалечи от демоните ти (когато Давид пеел с псалтира си пред цар Саул, демонът на царя изчезвал – срв. 1 Царств. 16:14-23). Вратите на храма са отворени за всекиго и за всички…

За автора:

Ивайло Борисов е псалт в столичния храм „Св. Дух“. Възпитаник е на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, дипломира се в магистърската програма „Литургия и музика“ под ръководството на дякон доц. Иван Иванов.

Проф. д. изк. Стефан Хърков

Поръчка на книгата с 20% отстъпка можете да направите оттук.

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *