Нова книга: „Преподобни Герасим Велики, Йордански Чудотворец. Житие, чудеса и молебен канон“

Непобликувани досега на български пълни жития на светии с вселенска признатост, в които са отразени всички новооткрити досега и доказани исторически факти за тях, както и новопреведени молебни канони, намират място в новата поредица на Синодално издателство „Небожители”.

Новата книга от поредицата (книжка 2) запознава с живота на първия основател на киновийно-анахоретското монашеско житие – Преподобни Герасим, за което той се сдобил през ранните християнски векове с прозвището „Велики”.

Чудесата, съпътстващи Великия учител на пустинята, го прославят още приживе и са толкова естествени за благодатното му присъствие, че е наречен „Йордански Чудотворец”. Преподобният Геронд толкова скоростно се отзовава и днес на прошения и молитви, че е назоваван „Светецът експрес”.

В книгата са представени някои от съвременните чудеса на този светоносен Велик Геронд.

Новопреведеният „Молебен канон на преподобния и богоносен наш отец Герасим, Йордански чудотворец” е дело на настоящия игумен на Йорданския манастир, архимандрит Хрисостом. Житийният и богослужебният текст са прецизирани на академично ниво съответно от патролог и литургист. Книгата е илюстрована с оригинална икона и житийни сцени, съобразени изцяло с иконописните ерминии на Православната църква. Предназначена за малки и големи. Цели да послужи като помощно пособие в духовните школи и текстове за богослужебна употреба, а също като душеполезно домашно четиво.

Тропар

Постоянно из пустинни места, в пещери и планини, където си с вяра обитавал в търсене на Бога, ти си намерил това, към което си се стремил. Полагайки душевни усилия, без никак да поглеждаш назад, Герасиме Велики, ти всякога си се изкачвал по стъпалата на изумрудената лествица. И се е спасявала така воинската колона от монаси, стекли се към Христа.

Източник и допълнителна информация за намиране на книгата: https://bg-patriarshia.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *