Онлайн научна конференция: „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“

Русенският музей организира онлайн Национална научна конференция „Захари Стоянов и лицата на Българското възраждане“. Програмата включва четири панела, които ще се проведат през седмица. Първото заседание е насрочено за вторник, 23-и юни, от 11.00 до 12.00 ч. Научен ръководител на конференцията е проф. д-р Николай Ненов.

Научният форум бе включен в програмата на Регионален исторически музей – Русе още в края на 2019-а година. Заради усложнената ситуация с COVID 19 и необходимостта от спазване на социална дистанция, конференцията ще се проведе в интернет. Ще бъде използвана платформата ZOOM, която позволява виртуално присъствие, както на участници, така и на публика. Онлайн посетителите на конференцията ще могат да се включат като слушатели, посредством посочения линк: ТУК

Линкът може да бъде намерен и на Фейсбук страницата на Регионален исторически музей – Русе.

В първото заседание утре ще се включат четирима изследователи на живота и дейността на Захари Стоянов, както и на времето на Възраждането:

1. Иван Марков, НПО „Клуб Русчуклии“ – Русе. „Генеалогия на русенската търговска фамилия Минкови“.
2. Д-р Веселина Антонова, Русе. „Иван Чорапчиев – благодетел или предател на Ангел Кънчев“.
3. Красимир Кънчев, НПО „Клуб Русчуклии“ – Русе. „Непознати страни от живота на Захари Стоянов в Русе (1878-1886 г.) (Юридическата неграмотност на писателя и революционера, стремежът му към образованост и изграждането му като убеден русофоб)“.
4. Проф. д-р Николай Ненов, РИМ-Русе. „Концепцията за новата експозиция на Къща музей „Захари Стоянов“, Русе.

Следващите три заседания ще се проведат през месец юли

Източник: Регионален исторически музей – Русе / Rousse Regional Museum of History

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *