Изложба „Огледало на времето: женската красота през вековете” в Исторически музей „Искра“ – Казанлък

На 13 август 2020 г. в Исторически музей „Искра“ – Казанлък беше открита изложбата „Огледало на времето: женската красота през вековете”.

Тя е организирана от Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ-БАН) в сътрудничество с Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Изложбата посветена на женската красота през вековете бе представена в Националния археологически музей през 2016 г., в сътрудничество с 15 музея в страната, както и с финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България. В експозицията бяха включени над 170 артефакта и бяха представени експонати, свързани с женския костюм и грижи за външния вид – накити, аксесоари за коса и тоалетни принадлежности от ранножелязната епоха (XI – VI в. пр. Хр.) до Късното средновековие. Изображения на жени върху керамични и метални съдове, както и върху стенописи от тракийски гробници и средновековни църкви, представяха образа на жената с характерните за епохата облекло и украшения.

За периода 13 август – 18 декември 2020 г. изложбата ще бъде експонирана в Мултимедийната зала на Исторически музей „Искра“ – Казанлък, като в сегашния си вид в нея са включени 127 находки от фондовете на НАИМ-БАН и на Исторически музей „Искра“ – Казанлък. Представени са и експонати, непознати на широката публика от първоначалния формат на изложбата. Те са съпроводени от 16 табла, проследяващи развитието на женската мода в облекло, прически, аксесоари и грижите за външния вид в земите на днешна България от ранножелязната епоха (XI – VI в. пр. Хр.) до Късното Средновековие.

Източник: http://naim.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *