Празникът Покров Богородичен – сведения и акатист

Икона „Покров на Пресвета Богородица“ от 1399 г. в Зверино-Покровския манастир, Новгород, източник: wikimedia.org/

На 1 октомври се отбелязва големият Богородичен празник – Покров Богородичен, установен през X в. след чудесна помощ на Пресвета Богородица по повод арабско нашествие във Византия и прославящ както конкретното събитие, така и въобще помощта и закрилата на Божията Майка към православните християни.

Сведения за празника

В повечето славянски езици думата „покров“ означава едновременно „покривало“ и „защита“. Празникът възникнал през X век, за да се почете явяването на Божията Майка в Константинопол. Това необикновено знамение е станало в първата половина на Х век, в края на живота на св. Андрей Юродиви († ок. 936 г.).

Светият източник в храма на Животоносния източник във Влахерна, от който започнало празнуването на празника Покров на Пресвета Богородица.

В църквата във Влахерна[1], близо до градските порти по време на нощно бдение, няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстителсв. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. По това време жителите на града били заплашени от варварско нашествие; след явяването опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Празникът Покров на Божията Майка се извършва само в славянските страни – вероятно защото св. Андрей бил славянин по произход. В Руската църква празникът е установен около XII век. В Константинопол макар и да не празнували този празник, но възпоменавали видението на св. Андрей. Във Влахернската църква имало икона на Божията Майка в този вид, както Тя се явила на св. Андрей.

Какво разказва Преданието

На 1 октомври 910 г. сарацините (араби) нахлули в пределите на Византийската империя и я подложили на тежко изпитание. Император по това време бил Лъв Мъдри (886-911).

Свети Андрей Юродиви с ученика си Епифаний се намирал по това време на всенощно бдение в цариградската църква Влахерна, където се пазела като скъпоценна реликва една от одеждите на света Богородица.

Било събота срещу неделя. Църквата била пълна с народ.

В 10 часа през нощта по време на всенощното бдение св. Андрей насочил погледа си нагоре и видял св. Богородица във въздуха. Тя била обкръжена от пророци, апостоли и ангели. Със своя омофор покривала богомолния народ и се молела за него на своя божествен Син.

Развълнуван от гледката, св. Андрей запитал тихо ученика си:

– Виждаш ли, брате, как света Богородица се моли?

Епифаний отговорил:

– Виждам, отче свети, и се ужасявам!

Това видение на двамата подвижници станало известно на богомолците в храма, а след това и на целия град.

По молитвите и покровителството на света Богородица арабите били прогонени от страната. А Църквата учредила празника „Покров Богородичен“.


[1] Влахерна – местност в североизточната част на Константинопол, аречена на името на прочут скитски воевода Влахерн, който бил убит там. По време на разцвета на Византийската империя се славила из целия Изток със своите светини. Тук са станали много събития, показали особеното покровителство на Богородица над Константинопол.

Във Влахерна Лъв Велики (457-474) издигнал един от най-знаменитите храмове, посветени на Божията Майка. В красиво ковчеже, изработено от злато и сребро, се е пазела ризата на Света Богородица, донесена от Йерусалим. Храмът бил разрушен през ХV век. Днес върху основите на древния храм отново е изградена църква.

Молитвена възхвала:

АКАТИСТ КЪМ ПОКРОВА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Кондак 1

На избраната от предвечния Цар, на превисшата от всяко небесно и земно създание царица, която някога е дошла във влахернската църква на молитва, нека принесем прилично поклонение с благодарност; защото ние, намиращите се в тъмнина, под твоя светлейши омофор, Богородице, с вяра и умиление прибягваме; а ти, която си непобедима сила, избавяй ни от всякакви опасности, за да ти викаме: Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Икос 1

Архангелско и ангелско множество с Предтеча, с Богослова и с всички светии, застанаха заедно с тебе, своята царица, във влахернската църква и, като слушаха умилните ти молби за целия свят, с учудване тъй извикаха:  Радвай се, предвечно благоволение на безначалния Бог Отец; Радвай се , пречисто вместилище на предвечния Бог Син. Радвай се, избрано жилище на Всесветия Бог Дух; Радвай се, непрестанно учудване на горните ангелски чинове. Радвай се, най – голяма угроза за тъмните адски сили; Радвай се , защото във въздуха те посрещат мнотоочите херувими. Радвай се, защото шестокрилите серафими ти пеят похвални песни; Радвай се, защото и ние, земнородните, с благодарност се покланяме на твоя преблаг покров. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 2

Като те видяха свети Андрей и Епифаний на въздуха в църквата да се молиш Богу за християните, познаха те, че ти си майката на възнеслия се на небето Христос Бог наш, и като паднаха на земята, радостно се поклониха на светия твой покров и пееха: Алилуия!

Икос 2 

Ти, Богородице, с разум непостижим, когато защитаваш православните християни; поради това и нашите неприятели не могат да познаят, колко е силна молитвата на Божията Майка; а ние, като знаем много добре твоята всесилна защита, с умиление ти пеем тъй: Радвай се, премъдра утешителко на всички скръбни и обременени хора; Радвай се, неуморима наставнице на всички заблудени и заслепени човеци. Радвай се, че бързо уталожващ с молбите си справедливия Божи гняв срещу нас; Радвай се, че с всесилно кимване укротяваш нашите зли страсти. Радвай се, че ти силно разбуждащ заспалите съвести; Радвай се, че ти побеждаваш нашите беззаконни навици. Радвай се, че от тебе адът стене и злобните духове треперят; Радвай се, че чрез тебе за всички се отварят райските врата. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 3

Силата на Всевишния осенява всички, които с вяра и благоговение прибягват под твоя всечестен покров: защото само на тебе, пресветата и пречестната Майка Божия, се позволи, щото всяка твоя молба да се изпълнява. Заради това, прочее, всяка възраст от верните християни славослови тебе и Твоя Син и пее: Алилуия!

Икос 3

Понеже си неизчерпаемо богатство от милосърдие, Владичице, ти на всекиго по цялата земя простираш ръка да помогнеш: на болните даваш изцеление, на страдащите лекота, на слепите зрение и на всички даряваш това, от което имат нужда и те с благодарност пеят: Радвай се, несъкрушима крепосте и ограда на православните царства; Радвай се, най – хубаво украшение на светите храмове и олтари. Радвай се, най – вярна пазителко на твоите верни чеда; Радвай се, неуморна помощнице на добросъвестните граждански управители. Радвай се, непобедима воеводо на християнските войни и войнства; Радвай се, огледало на правдата на неподкупните съдии. Радвай се, съвършен разуме на наставниците и възпитателите на децата; Радвай се, благословение на домовете и на благочестивите семейства. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 4

Когато сме оградени от много бурни опасности, ти , Владичице, ни помагаш: защото стоиш пред лицето на Господния олтар с издигнати ръце и се молиш, Господ Бог на славата милостно да погледне на нашата недостойна молитва и да послуша молбите на нас, които призоваваме твоето свято име, а на Сина ти пеем: Алилуия!

Икос 4

Господ Бог послуша Иисуса Навина, когато се молеше и заповяда на слънцето да се спре, докато отмъсти на неприятелите си. Господ Иисус сега слуша и твоите молби, избрана палата на Светия Дух. Заради това и ние, грешните, които се надяваме на твоята закрила, дръзваме като на Божия майка да ти говорим: Радвай се, че ти огреяна от Духовното Слънце, и нас просвещаваш с незалязваща светлина; Радвай се, че си просветила цялата земя със сиянието на пречистата си душа. Радвай се, че развеселяваш всички небеса с чистотата на твоето тяло; Радвай се, че закриляш и запазваш светите Христови жилища. Радвай се, че вразумяваш и ободряваш верните църковни пастири; Радвай се, наставнице на богобоязливите монаси и монахини. Радвай се, истинско успокоение на благоговейните старци; Радвай се, скрито веселие на чистите вдовици и вдовци. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 5 

Боговидецът Моисей някога се опълчил против Амалика: когато си издигаше ръцете, Израил надделяваше, а когато ги отпускаше, тогава Амалик побеждаваше; а подкрепян от тези, що подигаха ръцете му, той победи врага си. А ти, о Божия Майко, когато издигаш ръцете си за молба, без да са поддържани от някого, ти винаги побеждаваш християнските неприятели и си непобедим щит за нас, които ти пеем : Алилуия!

Икос 5 

Когато те видяха съборите на светиите във въздуха на влахернската църква, радостно ти запяха благодарствена песен с архангелите и ангелите; а ние, подкрепяни от твоите най – всесилни длани, които са по – силни от Моисеевите ръце, умилно ти пеем:  Радвай се, че твоите ръце се поддържат за всички ни единствено от твоята обич и милосърдие към нас; Радвай се, че нашите видими и невидими врагове не могат да устоят пред тебе. Радвай си, че ти прогонваш тъмното пълчище на нашите страсти и похоти; Радвай се, че ти неопалено си държала на ръце божествения огън – Христа и разпалваш нас хладните към Него. Радвай се, че ти прекрасно увенчаваш с целомъдрие борците срещу плътта си; Радвай се, че ти винаги беседваш с подвижниците в пост и мълчание.  Радвай се, бърза утешителко на изнурените от униние и печал; Радвай се, че ти даряваш благодат на смирените и търпеливите. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 6 

Свети Роман Сладкопевец стана проповедник на Твоята неизчерпаема благодат, и на твоите милости, когато прие от тебе насън книжен свитък и го изяде; от това той получи мъдрост и начена разумно да пее в твоя слава, а на светиите започна да пише похвала и с вяра да вика : Алилуия!

Икос 6 

Богооткровице Дево, ти си изгряла от истинското праведно Слънце като заря, която просвещава всички в премъдростта на Бога, твоят Син и запознава с истината всички, които тъй ти пеят :  Радвай се, че си родила телесно Христа, Божия сила и Божия премъдрост; Радвай се, че си посрамила мъдростта на този век и оправяш в правия път заслепените от нея. Радвай се, пазителко на светата вяра и наставнице на православните догмати; Радвай се, изкоренителнице на нечистите ереси и на гнилите разколи. Радвай се, че ти знаеш всичко тайно и трудно предвиденото и го разказваш на когото подобава; Радвай се, че ти посрамящ лъжливите гадатели и суетните гадания. Радвай се, че при недоумение ти влагаш в сърцето ни блага мисъл; Радвай се, че ти възпираш от пагубни начинания и неразумни пожелания. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 7

Дълготърпеливият всевидец Господ, като искаше да яви неизмеримата дълбочина на щедростите на Своето човеколюбие, Тебе избра за Своя Майка и те направи непреодолима защита на човеците, тъй щото ако и да се яви някой от тях осъден от праведния Божи Съд, с Твоето всесилно покровителство му се дава време да се покае и да вика : Алилуия!

Икос 7

Чудни дела си показал, Господи, чрез Пречистата Си майка, когато пречудният омофор се яви в ръцете и по – светъл от слънчевите лъчи и с който тя закриляше човеците във влахернската църква; прочее като узнаха това знамение на милосърдното Й застъпничество, обхванати от ужас и радост , всички говореха:  Радвай се, че ти си разпростряла като облак над целия свят неръкотворен омофор; Радвай се, че държиш на ръце знамението на вечния Архиерей Твоят Син. Радвай се, че с това показваш на православната църква нова милост и нова благодат; Радвай се, облачни стълбе, който закриля всички ни от светските изкушения и съблазни. Радвай се, огнени стълбе,който на всички ни показа пътя през греховната мъгла; Радвай се, явна подкрепа на явните подвижници на благочестието. Радвай се, тайно вразумяване на тайните божии раби всред света; Радвай се, че и мене лишения то добри дела ти не лишаваш от твоето покровителство и благодат. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 8 

Когато ти Богородице Дево, чудно се яви от небето във влахернската църква ангелите те възпяха, апостолите те прославиха ликът на светителите и преподобните и съсловието, но светите жени ти възхвалиха, Предтеча с Богослова ти се поклониха, а човеците в църквата ти викаха : Алилуия!

Икос 8

Господ, Който обладава всички небесни и земни твари, като видя тебе, Своята Майка, да стоиш в църквата и с умиление да Му се молиш, рече: „ Проси , Майко Моя, защото няма да се отвърна от тебе и всичките твои молби ще изпълня и всички ще науча да ти пеят благодарствени песни тъй” : Радвай се, ковчеже на завета, в който се съхранява освещението на целия човешки род; Радвай се, пресвета стомно, в която се пази хлябът на вечния живот за всички , които гладуват за правда. Радвай се, всезлатни съсъсде, в който се приготвя за нас плътта и кръвта на божественото Агне; Радвай се, че ти приемаш на всесилните си ръце оставените болни от лекарите. Радвай се, че въздигаш от болестното легло отслабналите от тяло, но не и от дух и от вяра; Радвай се, че ти даряваш най – добър разум и нов ум на всички, които загиват от болест. Радвай се, че ти премъдро ни спъваш, когато вървим в кривия път на греха и страстите; Радвай се, че ти омекотяваш жестокостта на нашето неразкаяно сърце. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 9

Цялото ангелско естество принася похвали на тебе, истинската Божия Майка и застъпница за всички, които прибягват при тебе, понеже знаят, че ти с несъкрушимия си покров развеселяваш праведниците, защитаваш грешниците, избавяш страдущите и се молиш за всички верни, които викат: Алилуия!

Икос 9

Многоречиви оратори, като риби безгласни, недоумяват как по – достойно да възхвалят великият празник на твоя всечестен покров; защото всичко казано от тях за тебе не е достатъчно, да изброи твоите щедрости; а ние като видяхме твоите безбройни благодеяния с веселие ти викаме: Радвай се, че ни предпазваш от смъртна зараза и от мор; Радвай се, че запазваш градовете и селата от ненадейно раздрусване на земята. Радвай се, че ти със силна ръка ни изваждаш от голямо наводнение и потъване; Радвай се, че ти ни избавяш от пожар чрез росата на твоите молитви. Радвай се, че ти ни снабдяваш с хляба на живота против телесния и душевен глад; Радвай се, че отвеждаш ударите на мълнията и гръма от нашите глави. Радвай се, че ти ни спасяваш от нахлуване на неприятели в земята ни и от тайни убийци; Радвай се, че ти ограждаш с мир и любов сродниците от домашна свада и вражда. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 10

Човеколюбивият Господ, Който иска да спаси човешкия род от съблазните на дявола, тебе, Своята Майка, дарува на нас земните, да ни помагаш, закриляш, и защитаваш, да бъдеш утеха на опечалените, радост на скърбящите, застъпница на обидените и да въздигаш из греховната дълбочина всички ,които пеят: Алилуия!

Икос 10

„Небесни Царю, говореше в молитвата си пренепорочната Царица, когато стоеше във въздуха с ангелите, приеми всекиго, който Ти се моли и призовава моето име на помощ, за да не би такъв да излезе от моя лик празен и нечут”. Съборите на светиите като чуха тази всеблага молитва благодарно извикаха: Радвай се, че ти богато награждаваш с благословения и плодове земеделците, чиито ръце и сърца са чисти; Радвай се, помощнице и справедлива наградо на всички честни търговци. Радвай се, всенародна изобличителко на клетвопрестъпниците, както и на неправедните печалби; Радвай се, ненадейна помощнице на тези , които страдат на път, на суша и по вода. Радвай се, че ти веселиш бездетните родители с плодове от вяра и от дух; Радвай се, невидима възпитателко на сирачетата без майка. Радвай се, крепка защитнице на пленените и заточените; Радвай се, неуморна попечителко на окованите и на затворенита в тъмница. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 11

Като слушаме всеумилното пение и като виждаме твоята усърдна молитва за нас , молим ти се Богородице Дево, не пренебрегвай гласа на нас твоите раби; защото когато сме в злополучия и скърби към тебе прибягваме и във време на опасност пред тебе проливаме сълзи и викаме : Алилуия!

Икос 11

Когато влахернската църква те видя да гориш в молитва, като запалена свещ, заедно с множеството хора в нея възгласяше: „Откъде ми е това да дойде при мене Майката Господня”? А свети Андрей с Епифаний, усърдно ти се молеха и зовеха: Радвай се, незчерпаема подателко на всички духовни и телесни дарове; Радвай се, вярна предстателко на грешниците, които са сложили начало на своето покаяние. Радвай се, всегдашна споборнице на всички, които се борят със страстите и нападенията на дявола; Радвай се, невидима укротителко на жестоките и звероподобни господари. Радвай се, тайна почивко и утехо на кротките и страждущите слуги; Радвай се, всежално съвършенство на добрите съпружества. Радвай се, бързо и безболезнено освобождение на майки при раждане; Радвай се, единствена наша помощнице при смъртния час. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 12

Изпроси ни божествена благодат от Твоя Син и Бог, простри ръката си да ни помагаш, отгони от нас всякакъв неприятел и противник и омиротвори нашия живот, за да не погинем зле без покаяние, но покровителко наша, приеми ни във вечните покрови, за да ти пеем радостно: Алилуия!

Икос 12

Възпяваме твоето всесилно покровителство и като твърда наша предстателница, всички те хвалим и се кланяме на тебе, която се молиш за нас; защото вярваме и се надяваме, че ще изпросиш от твоя Син и Бог, вечни и временни блага за всички нас, които от обич тъй ти викаме: Радвай се, крепка защито на цялата вселена; Радвай се, освещение на всички небесни и земни стихии. Радвай се, благословение на всички годишни времена; Радвай се, защото потъпкваш всички клевети и изкушения, които произлизат от света, от плътта и от дявол. Радвай се, защото неочаквано примиряваш две ожесточено враждебни страни; Радвай се, защото непостижимо поправяш неразкаяни грешници. Радвай се, защото ти не отхвърляш от себе си презрените и отхвърлените от света; Радвай се, защото ти изтръгваш от пропастта най –отчаяните. Радвай се, радосте наша, закриляй ни от всяко зло с честния твой омофор.

Кондак 13

О, всевъзпявана Майко, пречиста Госпожо, Дево Богородице! Към тебе отправям душевните си и телесни очи; към тебе подигам отслабналите си ръце и от дълбочината на сърцето си викам: милостно погледни на вярата и смирението на моята душа; закриляй ни с всесилния си омофор, за да се избавя от всички опасности и злополуки; а в часа на моята смърт, о всеблага Майко, застъпи се за мене и ме избави от приготвената ми мъка заради моите грехове, за да ти се кланям винаги и да ти викам: Алилуия!

Този кондак се чете три пъти. След това се чете 1- ви икос „Творецът на Ангелите…” и 1-ви кондак „ Избран от Бога служителю…”.

Молитва към Пресветата Богородица

 О, Пресвета Дево, Майка на Господа на небесните войнства, Царице на небето и земята, всесилна покровителко на нашия град и отечество, приеми това хвалебно благодарствено пение от нас, недостойните твои раби, и възнеси нашите молитви пред престола на Бога, твоя Син, за да бъде милостив към нашите неправди и да продължи благодатта Си към почитателите на твоето всечестно име и към всички, които с вяра и любов се кланят на чудотворния твой образ. Ние не заслужаваме да бъдем помилвани от Него, ако ти не Го умилостивиш за нас, Владичице, понеже за тебе пред Него всичко е възможно . Заради това към тебе прибягваме като несъмнена и бърза наша защитница; послушай нас които ти се молим, осени ни с всесилното си покровителство и изпроси от Бога, твоя Син, да дарява на нашите пастири ревност и бодърствуване за нашите души, на гражданските управители мъдрост и сила, на съдиите правда и нелицеприятие, на наставниците разум и смиреномъдрие, на съпрузите любов и съгласие, на чедата послушание, на обидените търпение, на обиждащите страх Божи, на скръбните добродушие, на радостните въздържание; а на всички ни дух на разум и благочестие, дух на милосърдие и кротост, дух на чистота и правда. О пресвета Госпожо, бъди милостива към немощните твои люде:разпиляните събери, заблудените упъти в правия път, старците поддържай, младите направи целомъдрени, децата възпитай и погледни на всички ни милостиво с погледа на твоята милостива защита. Извади ни от греховната дълбочина и просвети сърдечните ни очи, за да виждаме спасението; милостива бъди към нас и тук при нашето земно странстване, и там пред страшния Съд на твоя Син; преселените с вяра и покаяние от този живот наши отци и братя направи да живеят заедно с ангелите и с всички светии във вечния живот. Защото ти си, Госпожо, слава на небесните и надежда на земните, ти след Бога си наша надежда и защитница на всички, които с вяра прибягват към тебе. На теб се молим и на тебе, като на всесилна помощница сами себе си и един други и целия си живот предаваме сега и всякога и във вечни векове . Амин.

Източник на сведенията: http://www.pravoslavieto.com/ ; източник на Акатиста: Milena Doycheva

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *