Нови издания: Екзарх Антим I (1816 – 1888) от Български патриарх Кирил и Слова на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит през 2020 г. още две нови книжни издания на Софийска митрополия излязоха от печат.

Първата книга е посветена на Българския екзарх Антим I (1816 – 1888), второ издание от авторския труд на блаженопочиналия Български патриарх Кирил. В Предговора на книгата той споделя следните слова:

„Да се напише един по-пълен биографичен очерк за екзарх Антим бе съвсем необходимо, защото писаното досега е малко и не е достатъчно да се изясни образа му и да направи достъпни за разумяване дейността и подвига му. Тая недостатъчност не само пречи да бъде Антим правилно разбран, но и допринася да бъде погрешно разбран. Повече светлина върху личността и историческото дело на Антим, без да се прибягва до онова, което не изглежда напълно гладко, ще представи първия български екзарх в истинската му големина на духовен исполин и църковно-народен страдалец.

Този труд, подготвян по-отдавна, се явява и като принос на дълбока почит към паметта на първия предстоятел на българската църква след възстановяване на нейната независимост през 1870-1872 г. от страна на първия български патриарх след възстановяването на Българската патриаршия на 10 май 1953 г.“

За първи път на книжен носител се издава и сборник със Слова на Негово Светейшество Неофит, патриарх Български и митрополит Софийски, том 1.

Книгите се издават по повод настоящата 75-годишнина на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Изданията можете да закупите от Домакина на Софийска света митрополия – г-н Кольо Лозанов.
За контакт: гр. София, ул. Калоян №7, ет. 1, стая 7, тел.: 02/ 987 74 89, 0879 259 293.

Източник: https://mitropolia-sofia.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *