Октомврийски брой на списание „Светодавец“

Само за един месец животът ни се промени на 180 градуса. Само преди месец отбелязахме 150-та годишнина от учредяването на Българската екзархия и 1150 години от установяването на Българската православна църква. Само преди месец си говорехме колко много е изтърпяла родната ни православна църква, какъв исторически опит има и как мъдро и премъдро ще води още толкова години благочестивия ни народ през дебрите на човешката история. Това беше само преди месец…

Днес като че ли забравихме историческата опитност на родната ни църква и не помним през какви перипетии е преминала тя: робство, гонения, стотици опити за унищожение, изтребление на духовество и вярващи. Пандемията, която ни сполетя през последните месеци, ще изглежда като нещо незначително през погледа на историците след повече от сто години. Тогава може би и спокойната, уравновесена позиция на Българската православна църква ще бъде оценена.

В периоди като този се нуждаем не просто да се обърнем към Бога, но да застанем наистина трезво, да се отърсим от светските и безбожни брътвежи и да се укрепим във вярата си, защото тя, нашата вяра, е вяра славна, вяра на бедни и богати, на прости и знатни, както се пее в една църковна сръбска песен. Пред нашата вяра и Църква са заставали императори, царе и велможи, знатни, умопобъркани, озлобени, бесоподобни и демонизирани властимащи, но не са успели да съкрушат Църквата, защото на нея и портите адови няма да надделеят.

В новия, трети брой на нашето списание сме подготвили преди всичко духовни текстове, засягащи същината на православната ни вяра, която с особена сила е изявена по време на подготовката ни за Пасха. Думи-съкровища за покаянието, молитвата, прошката и действената любов към ближния сме събрали в този брой. Думи за изпитанието, за отдаването ни на волята Божия, за доверието в Бога и бъдещата ни среща с Него, когато Той дойде в слава.

Първоначалната ни идея за тема на броя бе „Църквата и медиите”, но нея ще развием в следващите броеве, а сега ѝ отделяме внимание само в два текста. Смятаме, че днес е много по-важно да направим възможното ни, за да издигнем заедно душите си към Господа. Включително и чрез музиката на великия Йохан Себастиян Бах, която във всеки свой детайл е възхвала на Бога и е жива и при честването на 335 години от рождението на създателя ѝ.

Да се надяваме, след като това изпитание премине, да станем наистина по-добри в живота си, по-ревностни във вярата си и по-укрепени в надеждата си, защото като че ли имахме нужда от отрезвяване, от приземяване и опомняне. Сега от нас зависи дали ще успеем да оползотворим тези дни на изпитание и да ги превърнем в голямо духовно обогатяване и за нас лично, и за обществото ни като цяло.

Надяваме се с новия брой да Ви дадем глътка свеж духовен въздух, да Ви разсеем от постоянните новини за коронавируса и заедно да обърнем погледите си към предстоящото Възкресение Христово, защото смъртта вече няма жило и адът няма вече победа. Христос ги победи и ни подари на всички живот вечен!

Приятно четене!

Списанието може да прочетете тук, както и в по-удобен вариант тук.

Източник: https://svetodavec.wordpress.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *