Исторически музей – Димитровград гостува в гр. Правец с изложбата „Каква невеста си била, ти мамо!”

Исторически музей – Димитровград гостува в град Правец със своя изложба. По повод Празника на град Правец, на 16.10. 2020 г. в Историческия музей на града, ще бъде експонирана изложбата на нашия музей „Каква невеста си била, ти мамо!”.

Изложбата проследява тенденциите в развитието на булчинската мода през ХХ век, представена чрез булчински облекла, сватбени аксесоари, църковна утвар и снимков материал, събирани от граждани на Димитровград и общината. Тъй като в средата на миналия век в града се заселват хора от над 900 населени места на България, на практика в изложбата са представени експонати от цялата страна.

Заглавието и е вдъхновено от стихотворението на Павел Матев „Писмо до мама”, по чиито текст Емил Димитров изпълнява неповторимата си песен.Най-старата булчинска премяна е от началото на века – сватбена ладжа (вълнена връхна женска дреха) от 1915 г., съчетана с традиционното за българската народна култура червено було и венец, а най –новата, от 1999 г.Експозицията е реализирана за първи път през 2014 г. в Димитровград. Представяна е още на Панаира на музейните изложби в град Русе, в ИМ – Исперих, РИМ- Бургас, Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство, гр.Трявна.

Източник: Исторически музей Димитровград

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *