Нова книга „Бургаският укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.“ и едноименна изложба в РИМ – Бургас

Новата документална книга „Бургаският укрепен пункт по време на Балканската война 1912 – 1913 г.“ с автор и съставител Яна Иванова – историк в РИМ – Бургас, бе представена на 22 октомври в Културен център Морско Казино в Бургас.

Едновременно с това пред широката публика бяха показани ценни оригинални документи, подредени в изложба, свързани с историята на града ни от началото на 20 век.

Изданието представя забележителна биография на майор Христо Попов, помощник – комендант на пункта в този период и разказва за създаването и функционирането на военното формирование. Публикуват се данни за отбранителните участъци по охраняваното крайбрежие, имената на техните командири и съставните им части. Представени са таблици на Щабът на пункта, наличния състав и въоръжение.За най-интересните акценти, които се открояват в монографията, разказа историкът проф. Светлозар Елдъров от Института по балканистика с център по тракология при БАН. Той подчерта, че новоизнесените данни са изключително ценни.„Тази книга е значима на първо място за историята на Бургас. Това е една цяла нова глава, която до сега е отсъствала от официалната история на града и от други исторически изследвания“, каза проф. Елдъров. Директорът на РИМ – Бургас д-р Милен Николов разказа как се е стигнало до издаването на ценната книга. Той подчерта, че публикуваната информация представлява един съвсем нов и неизвестен исторически извор. Сред всички документи в архива на Христо Попов, разчетените и публикувани в книгата, се откроява неговия „Дневник на военните действия на помощник-коменданта на Бургаския укрепен пункт“. В него се споменават различни интересни обстоятелства. Сред тях са бомбардирането на фара на нос Емине, десантът при Мидия, явяването на турския флот около българския бряг. Любопитен момент е описанието за появата на торпедата от атаката на флота срещу „Хамидие“ на брега на Св. Никола (дн. Черноморец ) на 13 ноември 1912 г. Освен подробности за организацията и провеждането на чисто военни мероприятия, книгата разказва и подробности за живота в града, като честванията на различни празници, борбата с възможностите за разпространяване на епидемии, представена е информация за пристанището, за състоянието на морето със заледяванията на бреговете и развихрянето на зимни бури, за железопътната гара и още много интересна фактология.

Авторът на книгата Яна Иванова сподели какви трудности е срещнала в работата си и благодари на хората и институциите, които са й помогнали да осъществи успешно проекта си. „Докато разчитах документацията бях впечатлена от мащабите на това, което се е случвало в Бургас през посочения период“, разказа Яна Иванова. Тя изрази желанието си да продължи своите изследвания по темата.

Екземпляр от книгата може да бъде закупен в музейния магазин на Историческия музей на ул. Лермонтов 31. В експозицията е подредена и изложбата от оригинални документи, на базата на които е създадена книгата.

Проектът за изложбата и книгата „Бургаският укрепен пункт през Балканската война“ е разработен от РИМ-Бургас и е финансиран от Министерството на културата на Република България и собствени средства на музея.

Видео от събитието – ТУК; снимков материал – ТУК

Източник: Регионален исторически музей Бургас / RHM Burgas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *