Онлайн събитие: Представяне на платформата „Български визуален архив“

БВА ви кани на представянето на платформата www.visualarchive.bg на Фондация “Български визуален архив”, който разказва за България през XX век. В основата му е изграждането на дигитален архив за свободно разглеждане и сваляне на снимки, абсолютно безплатно с уредени авторски права под лиценза на Creative Commons 4.

Дигиталният архив представлява платформа, която съдържа изцяло дарена и намерена фотография. Стреми се да създаде общност от дарители, както и да възбуди интереса на публиката към разглеждане, дискутиране и коментиране с цел добавяне на съдържание към снимките, които да описват България през XX в. – обичаите, традициите, спомените, архитектурата, хората и историята.

В кратката беседа екипът на БВА, Тихомир Стоянов (ръководител на платформата), Йохана Траянова (редактор и комуникация с публиката) и Даниел Маджаров (интерфейс дизайн) ще ни разкажат как са решили да стартират проекта. Какво ги е вдъхновило и защо съществуването му е важно за българската публика. Как функционира сайта, какви са методите за визуално обогатяване и добавяне на съдържание.

Движещо звено на проекта са неговите дарители и публика. Като за начало сайта ще стартира с няколко хиляди снимки от: Imaginary Archive, Камен Карковски, Милена Николова/ Панайот Бърнев, Антон Донев, Климент Тренков. Датирането и описването на първите снимки в платформата са благодарение на дарителите и с помощта на доброволческа програма към Timeheroes, в която активно се включиха Галина Бояджиева, Елена Машева-Илиева, Биляна Паланкасова, Катрина Колева.

***
Тихомир Стоянов е основател на Imaginary Archive, български архив от намерена фотография. Съосновател на платформата за фотокниги ПУК! Има няколко самостоятелни и групови изложби. През: 2017 г. “Bring Your Own Paper”/ 2018 г. „Семейство Стоянови”/ 2018 г. SKIP INTRO/ 2019 г. „Формата на времето”/ 2019 г. Охолен Живот/ 2019 г. Година от бъдещето.

Йохана Траянова завърша специалност Драматургия в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” през 2014г. След бакалавърското си образование тя активно се занимава със съвременно фотографско изкуство. Йохана участва в няколко групови изложби, както и самостоятелни изложби: СЪНУВАМ през 2018г. и Къс Земя през 2020г. В периода от 2018г. до 2019г. е съосновател и галерист на пространството за изкуство Място 167.

Даниел Маджаров започва кариерата си като интерфейс дизайнер в Берлин. Там трупа ценен опит с възможността да разработва проекти с широк обхват на действие. Връщайки се обратно в България продължава кариерата си самостоятелно и като част от различни екипи с по-мащабни проекти.

Проектът се реализира с подкрепата на Столична програма “Култура” 2019 г.

Онлайн събитие в ZOOM

13 ноември (петък) – 18:00 часа

Присъединете се към срещата: https://zoom.us/j/93670210804…

ID: 936 7021 0804
pass: 207672

Събитието във Фейсбук – ТУК

Източник: Български Визуален Архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *