Книгата „Музейни репрезентации на Националното възраждане. Образи на наследството“ на д-р Искрен Великов излезе от печат

Излезе от печат книгата на д-р Искрен Великов „Музейни репрезентации на Националното възраждане. Образи на наследството“, която бе подкрепена финансово от Министерството на културата чрез програмата „Помощ за книгата“.

Изданието е на ИИК „РОД“, което специализира в научна проблематика, свързана с културното наследство.

Книгата на д-р Великов съдържа неговата дисертация, която разглежда формите и начините на представяне на Българското възраждане в музеите у нас, формулира нови за науката методи за анализ и наблюдение на музейна експозиция, спира се не само на институциите на паметта, но и на техните търсения на нови публики, животът им в социалните мрежи, историческите възстановки и мемориалните чествания. Съществен момент в изследването са формулираните образи на наследството, чрез които се конструират разкази и представят формите на наследство, които доразвиват героичната тема извън експозициите. Книгата има илюстрирано приложение, което представя формулираните от автора мотиви в репрезентациите на Националното възраждане.

Източник: Регионален исторически музей – Русе / Rousse Regional Museum of History

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *