„Будната България“ – послания от българските общности по света

Представители на ИЕФЕМ – БАН участваха на 17 декември в последното за годината заседание на Съвета за работа с българите в чужбина към вицепрезидента на Република България, на което беше отчетена и успешно завършилата инициатива „Будната България“.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българската академия на науките е основен партньор в инициативата като, освен с експертната си дейност, той се включи активно и с популяризирането й извън пределите на страната.

Важен и силен знак за нас е, че сме заедно с научните работници, посветили много дълги години в изследването на българските традиции, фолклор и обичаи на нашите сънародници зад граница,“ коментира вицепрезидентът Илияна Йотова. „Всъщност те работят по същите тези проблеми, които тревожат и нас,“ допълни тя.

Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей е научната институция, която от десетилетия системно изследва българските общности в чужбина,“ заяви директорът проф. д-р Владимир Пенчев.

По време на заседанието ИЕФЕМ – БАН представи филма „Посланици на духовността“ с автор гл. ас. д-р Лина Гергова, показващ начина на работа на българските мигрантски организации (училища, танцови състави, хорове, църкви) в Европа, Северна Америка, Африка и Австралия.

 „Будната България“ събра послания на българи от пет континента по случай 1 ноември – Денят на будителите. Всички материали са публично достъпни на този линк: https://www.youtube.com/playlist?list=PL8xeKJd_vkqQB4qngDZbSKoi2d14uhzUG

Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *