Февруарският брой на списание „Светодавец“ е посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец (1881 – 1950)

Февруарският брой на списание „Светодавец“ е посветен на св. Серафим Софийски Чудотворец (1881 – 1950):

Уважаеми читатели, избрахме февруарският брой на списание „Светодавец” да бъде посветен на петата годишнина от прославлението на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Не беше далеч времето, когато камбаните на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” тържествено възвестиха, че Православната църква се е сдобила с още един молитвеник и застъпник пред Бога. Чудесата на св. Серафим бяха известни на всички ни много преди той да бъде причислен към лика на светиите.

Канонизацията на св. Серафим, която бе извършена съвместно от Българската православна църква и Руската православна църква, е важен знак за времето, в което живеем. И днес съществува святост. И днес Божията благодат действа. И днес е възможно да придобием молитвени застъпници пред Божия престол. Чудеса стават и днес. 

През 2021 г. се изпълват 140 години от рождението на св. Серафим, както и 71 г. от неговото успение. „За нашата църква беше голямо щастие, че архиепископ Серафим живя и служи между нас толкоз дълго време и ни ободряваше и обогатяваше…“, казва Врачанският митрополит Паисий в своето прощално слово за св. Серафим Софийски. Богучарският архиепископ прекарва в страната ни цели 28 години и както свидетелстват мнозина от онова време „обикнал страната ни като своя родина“.

Св. Серафим има и особени заслуги към Българската църква и по въпроса за вдигането на схизмата и каноничното призване на Българската православна църква. Да имаме молитвите му и той винаги да се застъпва и за нас пред Бога, а ние принасяме този скромен наш труд в негов дар. 

Съдържание на бр. 2 за 2021 г. 

Официални документи 

Патриаршеско и Синодално послание за прославянето на Богучарския архиепископ Серафим Софийски Чудотворец  – стр. 7

Св. Отци 

Слово за Сретение Господне 

Св. Серафим Софийски  – стр. 12

Прославление

„Процесът по канонизацията и тържествено прославление на архиепископ Серафим Софийски Чудотворец – Александра Карамихалева – стр. 16

Канонизацията и прославлението на Свети Серафим Софийски Чудотворец – свидетелство за съборното единство на Църквата и благодатния живот в Светия Дух – доц д-р Костадин Нушев – стр. 40

Почит

Почитта към св. Серафим Софийски в България – доц. д-р презвитер Иван Иванов – стр. 47

Новият брой може да прочетете тук или за по-удобно четене тук.

Източник: https://dobrotoliubie.com/

Свързани публикации:

Житие на светител Серафим Софийски чудотворец (1881 – 1950)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *