Ценна и рядка книга за Попово преиздаде местният исторически музей

Ценна книга от 1939 г., разказваща за Попово и региона, преиздаде Историческият музей в града. Изданието е озаглавено „Белият град“ Попово и околията му в цифри и картини“. Преиздадена е в навечерието на Националния празник на България – 3-ти март, разказа за БТА директорът на културната институция Владимир Иванов.

Изданието дава точна характеристика на Поповския край към онова време. Открива се информация за населението, за бизнеса, търговията, за управниците и ръководните фактори, отделено е заслужено място и за образованието. Изключително ценни са данните, както и описанието, допълнено от снимков материал, казва Иванов. По думите на историка, „човек, който не е от Попово, четейки може да се влюби в града“.

Книжката, която в 64 страници проследява Попово в миналото, има любопитна история. Работещите днес в музея имат информация само за второто име на автора. На оригиналното издание той е подписан „Д. Янков“, но кой е този човек и с какво се е занимавал – остава неизвестно. През февруари 1939 г., когато е издадена книгата в печатница „Просвета“ на Иван Ст. Калчев в Попово, тиражът е бил 3000 броя. Музеят разполага само с един екземпляр и това я прави още по-уникална. Директорът допълни, че в миналото издаването е било финансирано от Маслената фабрика на братя Доневи в града. Днес, за да се създаде традиция, е преиздадена с подкрепата на „Роса“ АД – Попово.

Интересът към преиздадената книга е много голям. Само са няколко дни музейният екип има десетки обаждания от града и от цялата страна, от институции и граждани, които искат да закупят изданието. „Това показва, че музеят си върши работата – да съхранява и популяризира историята, да буди интереса към миналото“, казва Владимир Иванов.

Боряна Димитрова, БТА

Източник: http://www.bta.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *