Нова книга: „Кондика на Зографската света обител (1734-1816 г.)“

С настъпването на Новата 2021-ва година братството на Зографската св. обител на Света гора Атон зарадва ценителите на църковната книжнина у нас с още едно безценно и професионално подготвено издание: Кондика на Зографската света обител (1734-1816 г.). Тематично, новото издание представлява част от Библиотека „Към изворите“ – една от поредиците в рамките на издателската програма на манастира, в която се публикуват изворови текстове от богатия архив на манастира.

Представеният в книгата ръкопис се съхранява в Зографската св. обител под № 231 и представлява най-ранната известна кондика, написана на български език. Началото ѝ е поставено в 1734 г. от един от тогавашните братя на Зографския манастир – йеромонах Атанасий, а последните записи в нея са от 1816 г.

За новата книга, в нейното представяне на страницата на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“, се казва:

… Кондиката е ценен извор за манастирската култура и социалната история. Тя съдържа богата информация за членовете на манастирското братство и начина на функциониране на Зограф в условията на идиоритмия, като хвърля обилна светлина върху обиколките на зографските пътуващи монаси (таксидиотите) за събиране на милостиня и върху контактите им с християните от целите Балкани и отвъд тях. Паметникът допълва с нови щрихи представите за професиите и финансовите възможности на жителите на множество български селища по онова време, както и за мобилността и комуникационните мрежи в една епоха на важни трансформационни процеси. Заедно с това той предоставя разнообразно градиво за по-нататъшни проучвания в областта на микроисторията, историческата география, историята на българския език, палеографията, ономастиката и антропонимията“.

Новото зографско издание, което включва наборен текст, факсимилно издание на представения паметник и негов превод на съвременен български език, е подготвено от екип от специалисти в състав: проф. д.и.н. Надя Данова (БАН), д-р Кета Мирчева (БАН), гл. ас. д-р Димитър Пеев (СУ – Йенски университет), доц. д-р Олга Тодорова (БАН) и доц. д-р Светлана Иванова (СУ). Принос към изданието имат и проф. д-р Андрей Бояджиев (СУ) и свещ. Козма Поповски от Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия, които са снели водните знаци на публикувания ръкопис. Благодарност се изказва на йеродякон (вече йеромонах) Атанасий, библиотекар на Зографската св. обител, за съдействието му в процеса на подготовката на новата книга, и на игумена на манастира архим. Амвросий, с чието позволение и благословение се отпечатва тя.

В предговора си към изданието на Зографската кондика съставителите споделят:

Целта на това издание е да направи достъпен за читателската публика в неговата цялост един важен и често използван писмен паметник от епоха, за която науката все още не разполага с достатъчно българоезични исторически извори… Публикуваната тук кондика съдържа изключително ценна информация за членовете на Зографското манастирско братство, … за негови безименни до този момент представители – игумени, скевофилакси, еклисиарси, проигумени, йеромонаси и дякони, за техния принос в живота на обителта, за техните пътувания и контакти, за начина на функциониране на Зограф в условията на идиоритмия, за нивото на образованост на монасите…“.

Новото издание е с корична цена от 70 лв. и ще се разпространява във веригата книжарници „Хеликон“, книжарница „Български книжици“ и големите църковни книжарници в София – в храмовете „Св. Неделя“, „Св. Седмочисленици“ и др., а може да се поръча и чрез сайта на фондацията.

Източник: https://dveri.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *