РИМ-Русе представя изложбата „Пазители на пръстените“

В Историческия музей може да бъде видяна изложбата „Пазители на пръстените“. Експозицията представя резултатите от теренни проучвания на русенския музей, направени през последните две години на знакови за града и региона обекти – селищните могили при селата Кошарна и Бъзовец, надгробните могили при с. Брестовица, крепостите Тримамиум при с. Мечка, Сексагинта Приста, Червен, Широково от археолозите д-р Димитър Чернаков, д-р Върбин Върбанов, д-р Никола Русев, Деян Драгоев, Светлана Великова, д-р Румяна Йорданова, Светла Тодорова.

Изложени са предмети от всекидневието и накити, сред които впечатляват три златни пръстена от епохата на Античността и Средновековието. Златният пръстен от римско време, открит в крепостта Тримамиум, има гема с изображение на пасящ кон – съчетанието им показва изяществото на епохата, което се открива дори в периферията на Империята. Златният пръстен от Средновековния Червен е намерен в основното помещение на Църква №16 в гроб, разположен близо до олтарната част на сградата, в който е погребана заможна дама на възраст 50-55 години. Изкусно изработеният пръстен е с вграден полускъпоценен камък. Третият златен пръстен е от територията на Сексагинта Приста, когато тя е била част от османския Русчук. Пръстенът е с плочка, на която е гравиран надпис „Бъди чист“, който подсказва за религиозна употреба на предмета. Показани са и амфори за вино с надписи на собствениците им. Печатите по тях показват, че търговията с вино от гръцките острови е била популярна по нашите земи още преди римляните. Траките също произвеждат вино. Те изработват амфори и поставят печати със символи, след което продават продукцията се на местните богаташи.През последните две години русенските археолози са проучвали 18 обекта от цялата страна, с които съдействат за изучаването, съхраняването и популяризирането на родното наследство от различните периоди на развитие.

Изложбата показва QR-код и дигитални 3D модели на Широковското кале и Църква №16 от Средновековния Червен, изработени от катедра „Телекомуникации“ на Русенски университет.

Допълнителна информация – ТУК

Източник: Регионален исторически музей – Русе / Rousse Regional Museum of History

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *