Нова книга на чл.-кор. Светлана Куюмджиева – „На кръстопътя на традициите: кое е истинското българско църковно пеене? Стара българска музика III: IX-XIX в.“

В новата книга на чл.-кор. Светлана Куюмджиева „На кръстопътя на традициите: кое е истинското българско църковно пеене? Стара българска музика III: IX-XIX в.“ ( Издание на НМА „Проф. Панчо Владигеров“. София, 2020, 335 стр. ISBN 978-619-7566-03-1. ) се разглеждат проблеми, които се разработват само в Българска академия на науките. Те се основават върху оригинални паметници, създавани на територии, където е живяло компактно българско население и са работили творци, допринесли за престижа на българската музика. Свързани са с характера на православната музикална култура, останала в центъра на духовния живот повече от хилядолетие в историята на балканските православни народи.

Дискутира се ценностната система, към която книжовниците са се придържали, уникалното, което различава българската музика от „музиките“ на останалите православни народи, чиито пътища тясно се преплитат, параметрите, които „превъртат ключа“ към новото през националното Възраждане, както и по какъв път поема православната музика след Освобождението в страната, когато горещо се спори за това кое е истинското българско църковно пеене – проблем, разделил общественото мнение през първата половина на XX в. и останал актуален и до днес.

Книгата е мислена като трети том на нерешени досега проблеми от вековната история на българската православна музика и на сътвореното в нейната област. Предназначена е за най-широка читателска публика.

Източник: http://www.bas.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *