„Идеологическите лагери в Църквата“ – предстояща онлайн дискусия

Точно преди година, през март 2020 г., порталът Православие БГ обяви дискусия по темата за идеологическите лагери в църквата. Срещата не се проведе, поради настъпването на пандемията от Ковид-19. Полезно е днес, година по-късно, да потърсим погледа на психиатъра върху развитието на ситуацията, която остава тревожна. Отразяват ли се промените в начина на живот върху нашите отношения, в това число – на отношенията в църковното общество?

Различията, разделенията, противопоставянето и агресията все така остават тема, както и преди година. Разпространението на вируса в България, мерките на правителството и реакциите към тези мерки се оказаха допълнително предизвикателство, което усложни и нажежи това противопоставяне. Появи се още един признак, по който да се образуват църковни фракции – отношението към епидемията. С преодоляването на разкола преди години изглеждаше, че разделението в българската църква остана активно по един основен критерий: „отстъпление-икуменизъм“, настанил се устойчиво в църковните кръгове през последните десетилетия, като представителен по темата за Изтока и Запада, и за отношението към християнските конфесии. Икуменизмът беше паролата. Днес вече проблематизираме единството в рамките на Православната църква. И една поместна църква като нашата, в която няма ярко изразени политически предпоставки, подобно на Украйна или да речем – Македония, се оказва „разделена против себе си“.

Какво се крие зад българските „църковни двойки“: либерали и консерватори, русофили – русофоби, зилоти – модернисти?

Защо разделенията се спуснаха толкова дълбоко в църковното тяло и могат ли да се очертаят основните линии на разломите в нашето църковно общество?

Можем ли да кажем повече за тази поляризация у нас?

Разделилите се християни, вместо да бъдат пример за единство в любов по образа на Пресветата Троица, са станали източник на съблазън.“  – прокламира документ от работата на Руския архиерейски събор, който миналата година прие определение за единството на Църквата. В него се осъждат разделенията между православните християни като изкривяване на християнския универсализъм и нарушаване на заповедта за единството. В същото време ставаме свидетели на прекъснато евхаристийно общение между отделни поместни църкви, в това число Руската и Вселенската патриаршии. Може ли в този разрив да се търси причина за разделенията по повърхността, на които ставаме свидетели днес?

Възможно ли е обратно развитие в тези процеси на отчуждение; от какво зависи това?

За да говорим по всички тези важни проблеми, и да отговорим на вашите въпроси, организираме отново разговор по темата „Идеологическите лагери в Църквата“.

д-р Николай Михайлов

Наш гост ще бъде д-р Николай Михайлов, когото познавате като един от най-популярните анализатори на обществените процеси в България днес, от гледна точка на психологията и на църковното богословие.

Негов събеседник и модератор на срещата ще бъде Пламен Сивов, юрист, публицист и редактор в портала Православие България.

Пламен Сивов

Дискусията ще се излъчва на 18 март 2021 г., четвъртък, от 18:30 ч. на живо във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в това събитие, за да получите известие за началото на поточното предаване. 

Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ на адрес: https://www.youtube.com/user/pravoslaviebg (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).

Вашите въпроси можете да зададете предварително и по време на дискусията във формата на сайта Православие.бг или като коментар в събитието във Фейсбук

Източник: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *