„Последование на свети нов преподобномъченик Прокопий Варненски“ издава Варненска и Великопреславска света митрополия

„Последование на свети нов преподобномъченик Прокопий Варненски“ се издава от Варненска и Великопреславска света митрополия през 2021 г. и съдържа служба, житие и акатист на свети Прокопий Варненски, загинал за Христа чрез посичане с меч на 25 юни 1810 г.

 На 14 февруари 2021 г., когато светата Църква чества Успението на свети Кирил Славянобългарски, бе осветен дългоочакваният от варненци храм, посветен на свети преподобномъченик Прокопий Варненски. Освещаването на храма и първата света Литургия бяха отслужени от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Вижте повече в: Новопостроеният храм „Св. прпмчк Прокопий Варненски“ бе осветен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

Предговор на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан

 През 2020 година се изпълниха 210 години от Успението на св. прпмчк Прокопий Варненски. Нашият престолен град Варна е свързан духовно с този светец. През 2009 година блаженопочиналият Варненски и Великопреславски митрополит Кирил положи основния камък за изграждането на нов храм посветен на преподобномъченика. Дванадесет години по-късно имаме добрата надежда за освещаването на храма. Необходимостта от издаването на съответна служба, житие и акатист на св. прпмчк Прокопий Варненски е реална. Ние възложихме редакторската работа и набора на книгата на свещ. Козма Поповски, главен специалист към ЦИАИ (Църковно-исторически и архивен институт, който се помещава в сградата на Богословския факултет в София). Отец Козма е преподавател в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ и докторант към КМНЦ (Кирило-Методиевски научен център, към БАН). Преводите от гръцки и сравняването с гръцкия текст на житието, както и прегледът на ортографията на църковнославянския текст на службата е на Илия Поповски, който е завършил новогръцка филология в СУ „Св. Климент Охридски“ през 2013 г. и църковно-певчески курсове в град София, с диплома за йеропсалт от училището по Византийска музика към Атонската архиепископия от 2020 година. Сега той е преводач на свободна практика и е псалт към храм „Св. св. Кирил и Методий“ в град Бургас.

 Изказваме сърдечна благодарност към свещеник Козма и неговия брат Илия Поповски за работата, която извършиха, както и към д-р Петър Желев, който се занима с предпечатната подготовка на това издание.

 Редно е да кажем няколко думи за самата книга. Службата на светеца стъпва на основата на одобрената от Св. Синод служба на св. Прокопий с Протокол №14/02.06.2010 г. Службата е редактирана основно в ортографската си част и съдържа малки лексикални промени с оглед на по-добрия изказ. Тя е редактирана според Типика на Българската православна църква за бденна, светийска служба. Добавени са паримийните четения, на български език. Също така са прибавени указанията за литургийните четива като са дадени зачало, посочка и начален текст според Изборното евангелие на Българската православна църква, на български език (според службата на св. мчк Николай Софийски). Службата е сравнена с неин вариант от Зографския манастир, чийто автор (поне на канона) е йеромонах Юстин Зографски. Двете служби почти нямат разлика, освен че настоящата е приспособена за служение по действащия Типик на Българската православна църква.

 Житието на преподобномъченика в това издание е основно преработено. За основа е ползван гръцкият текст на житието, съставен от Хрисант от Смирна. Вторият основен източник е преводът на руския текст на житието, включено в „Атонския патерик“, издаден през 1896 г. на Атон, преведен от блаженопочиналия Левкийски епископ Партений и издаден в „Жития на българските светии“, издание от 1974 г. Практически това е нов вариант на български, с новопреведени части и подобрена стилистика.

 Акатистът е взаимстван от изданието на изд. „Витезда“ от 2011 г. Черновата на акатиста е написал Иван Николов, преподавател по Стар Завет в ПДА „Св. св. Кирил и Методий“, гр. Пловдив. Богословската редакция на акатиста безспорно е направена от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил.

 При проучването на текстовете за св. Прокопий свещиник Козма Поповски е установил, че преподобномъченикът е известен в Гърция по два начина: св. нов прпмчк Прокопий (Ивероскитски) (Ό ῾Άγιος νέος Όσιομάρτυς ό Ίβηροσκητιώτης) или св. Прокопий, мъченик в Смирна (῾Άγιος Προκόπιος πού μαρτύρησε στή Σμύρνη), денят на честване е същият, както е посочен в нашия църковен календар – 25 юни. Освен това има и две гръцки служби – стара в ръкопис № 308 на скита „Св. Анна“ и една нова (около 2010 г.), написана от монахиня Исидора Мегарска, най-известната съвременна гръцка химнографка.

 Настоящото издание ще бъде полезно, както за нашите скъпи свещеници и монаси, така и за всеки православен християнин, който желае да изпроси молитвената помощ на св. прпмчк Прокопий Варненски. Това издание ще се ползва за богослужебна употреба в нашите храмове при отслужване на службата на светеца, а също така ще бъде полезно и за частна молитвена употреба.

Нека паметта на св. прпмчк Прокопий Варненски да пребъде през вековете!

Източник: https://www.mitropolia-varna.org/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *