Ателие-книжарница „Къща за птици“ приканва на онлайн беседа на тема „Старозаветните предобрази в богослужението за Благовещение“

Онлайн беседа на тема „Старозаветните предобрази в богослужението за Благовещение“ в Ателие-книжарница „Къща за птици“

Пречист храм на Спасителя, нова скиния, неизгаряща къпина, стълба, дом на Премъдростта – това са само някои от определенията към св. Богородица, с които сме свикнали в богослужението, и които водят началото си от старозаветните предобрази.

В навечерието на един от големите християнски празници – Благовещение – сме поканили д-р Стефка Кънчева, библеист, която ще ни представи това събитие през погледа на старозаветните предобрази.

д-р Стефка Кънчева е преподавател по старозаветна библеистика в катедра „Библейско и систематическо богословие“ на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Специализирала е в Гръцкия православен институт „Св. Кръст” (Бостън, САЩ), като Фулбрайтов стипендиант. Участник е в научни форуми в страната и в чужбина. Научните ѝ интереси са в областта на тълкуванието на Писанието в богослужението на Църквата. Автор на множество научни публикации.

Ще говорим за важността на Благовещение, като начало на спасението и за образа на Божията Майка – чиста, изпълнена с безгранична любов и вяра. Ще се спрем и на темата за тълкуванието на паримиите за празника в контекста на православното богослужение – стълбата на Иаков, видението на пророк Иезекиил за затворените врата на храма, дома на Премъдростта и горящата, но неизгаряща къпина. Тези и други въпроси ще дискутираме с помощта на:

Росица Дреникова – завършила е Богословския факултет на Софийския университет през 2019 г. със специалност Теология, профил педагогика. Магистър е по Църковно изкуство в същия факултет. Организатор е на няколко конференции, посветени на християнството и културата. По-голямата част от трудовия ѝ опит е свързана с деца и организаторска дейност. От началото на 2020 г. е управител на ателие-книжарница „Къща за птици“ и организатор на цикъл от беседи на библейска тематика.

Пламен Иванов – филолог и богослов. Завършил е богословие в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ и Магистратура „Историческо и практическо богословие“ в Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Завършил е също Славянска филология във ВТУ със словашки език. Работи като преводач консултант, автор е на публикации в сайта Православие.БГ и списание „Свет“.

Те ще бъдат събеседници и модератори на зрителските въпроси в разговора с д-р Стефка Кънчева.

Беседата ще се излъчва на 24.03.2021 г. (сряда) на живо от 18:30 ч. във Фейсбук на страницата на ателие-книжарница „Къща за птици“. Запишете се за участие в събитието, за да получите известие за началото на поточното предаване.Можете да гледате събитието и на YouTube канала на Православие.БГ на адрес https://www.youtube.com/pravoslaviebg (абонирайте се за канала, за да получите известие за начало на събитието).Отново ще имате възможност да зададете предварително конкретни въпроси към лектора и неговите събеседници. За тази цел молим всеки, който има въпрос, да го зададе предварително във формата на сайта Православие.БГ или като коментар в дискусията на събитието във Фейсбук. Най-интересните въпроси ще бъдат включени в дискусията по темата.

Източник и анкета за въпроси към участниците в беседата: https://www.pravoslavie.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *