Христос Воскресе! Воистину Воскресе! Слово за Празника на император Теодор II Ласкарис (1222-1258 г.)

Слово на Велика събота и на светото Възкресение

„Христос възкръсна от мъртвите”: това казал ангелът; това видели и жените; за това свидетелстват и печатите на Пилат; това прокламира празният гроб; за него свидетелства и отваленият камък; пазачите се изобличават от своя глас; стражата го признава и взима парите; първосвещениците [Ана и Кайафа] доказват, че са виновни; Пилат изпитва срам; стотникът, при раздирането на завесата, повярва; преди това слънцето го показало, помръквайки на Кръста; възкръсналите тела на мъртъвците засвидетелствали истината; цялата природа потвърдила Възкресението, което се извършило в края на съботата, в началото на първия ден [οτ седмицата].

Радвайте се, човеци: Христос възкръсна от мъртвите; свидетелството е напълно истинско; веселете се, освободени сте; адът е свързан, радвайте се; ден на Възкресението е, издигнете глас; Началникът на нашето спасение възкръсна от мъртвите; радвайте се, небе и земя; ето, чрез Възкресението настъпила хармония между ангели и човеци; радвайте се и вие, растения; умъртвяването на Христа станало на Кръста, ала чрез него се извършило Възкресението; Адам бил съвъздигнат; Ева била освободена от оковите си; пророците са предшествани от Владиката; царете Соломон и Давид принасят победни песни.

Радвайте се, човеци: тъмнината намаля, [в света] влезе светлината; сянката избяга бързешком, настъпи благодатта; изгря пролетта на живота. Да не би някой трябва да научи за Господа? Но не знаят ли всички, че Той възкръсна от мъртвите? Защо Пилат буйства разгневен; Кайафа обмисля къде да се състои събранието на [юдейските] първенци. Радвай се и ти, разбойниче, и влез в рая, когато всички се събират там; ето, огненият меч обърна гръб; прародителят бе освободен; радвайте се, негови чеда. От прамайката Ева произлезе падението, от чистата Богомайка – въздигането; чрез непослушанието настъпи смъртта, чрез смирението на Сина Божий бе дадено като награда Възкресението.

И пак казвам: Радвайте се, човеци; адът е окован; бързо тичайте нагоре; всеки обичащ Бога и добродетелта нека побърза да види Възкресението; нека не победи женското нехайство, но да надделее мъжеството; жените викат: радвайте се отсега нататък; и понеже са по-усърдни в ревността, те бързат натам; нека и ние не бъдем мудни; защото вървим, не за да отидем на театър и заради Възкресението на Христа е звукът от фанфари; на празничните събрания вече отеква словото на жените, изречено преди това на Христовото Възкресение. От жена произлезе падението и чрез жена се проповядва Възкресението.

Христос възкръсна от мъртвите; облаците нека излеят дъжда на радостта, растенията нека прокарат свежи листа и земята нека произведе своя плод; Творецът на всичко възкръсна от мъртвите и вие се раззеленете; клонки на добродетелта, разцъфнете, защото Началникът на живота възкръсна от мъртвите. Кой не се радва днес; кой не е въодушевен; кой не изпитва наслада и кой – нека го кажа така – не се весели? Възкръсна от мъртвите и разруши царството на ада; възкръсна и премахна дявола; възкръсна и заличи греха; възкръсна и умали идоломанията; възкръсна и прогони заблудата; възкръсна и избави Адама; възкръсна и направи ангелите неподвижни към злото; възкръсна и спаси човека; възкръсна и съедини небесните със земните, явявайки Себе Си Цар на целия свят и върховен Владетел на всички: ангели, на човеци, стихии, елементи и – нещо невиждано досега – на демоните. Затова, радвайте се с неизразима радост; веселете се, вие, които слушате, че Христос възкръсна от мъртвите; кой не се покланя на Първия и Последния, според богодвижимия глас (срв. Откр. 22:13); кой не Го слави? Мракът бе разпръснат, освободени сме от оковите; издигнати сме към горното царство.

Ден на Възкресението е; кой няма да вземе духовната китара, за да изпее [многократно] повтаряща се песен, с песни, псалми и голямо веселие и с пронизваща мелодия да възкликне и извика: „Възкръсна от мъртвите”? Христос възкръсна от мъртвите. Нека бяга надалеч всяка демонска фаланга; и началникът на тъмнината с войската си нека слезе в тартара; защото Началникът на живота възкръсна и твоето царство ограби.

Нека никой, о верни, не се намери на празника с бедни дрехи; нека ние, православните, облечем осезаемите и духовните си сетива с бляскавите дрехи на добродетелите; нека ние, православните, сме облечени бляскаво; противникът [дяволът] умря; Владиката възкръсна; вчерашната скръб се преобърна в радост; какво ни пречи да запеем заедно с учениците, да запеем победни песни заедно с Мариите? Божественото домостроителство се извърши: слизането [на Светия Дух], зачатието, раждането от Девица, кръщението, божествените личби, страданията и Възкресението; Христос възкръсна от мъртвите: радвайте се, народи, и се веселете.

Така и ние, на Велика Събота, с божествен химн възпяваме възкръсналия от мъртвите Владика Христа – наистина възкръснал, наистина и извън всяко съмнение. А за нас, о Господи, откъде ще бъде изпратена милост за нашите прошения?

Превод от новогръцки: Алексей Стамболов

Теодор II Дукас Ласкарис (1222-1258 г.) е Византийски (Никейски) император от 1254 до 1258 г. По време на краткото си управление съумява да запази стабилитета на империята, който наследява от баща си, св. Йоан Ватацис, и да остави на наследниците си една могъща държава. Успява да съчетае успешна външнополитическа с широка социална дейност в страната. Притежава много добро образование и солидна философска и богословска подготовка. Негови учители са Никифор Влемидис и Георги Акрополит. Особени грижи полага за развитието на образованието в империята, като създава библиотеки и училища.  Автор на различни трудове (само част от тях са издадени), сред които и Големия молебен канон към Св. Богородица, който се изпълнява в дните на Богородичния пост, от 1 до 15 август.

Източник: Слово на Велика събота и на светото Възкресение – Православие.БГ (pravoslavie.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *