Предстои представяне на сборника „България и Украйна – култура на преломите (ХIХ – ХХI век)“

Работата по научен проект „България и Украйна – култура на преломите (ХIХ – ХХI век)“ ще бъде представена на 17 юни от 17:00 часа в зала „Марин Дринов“ на БАН.

 Събитието се организира от Института за литература при Българска академия на науките със съдействието на Посолството на Украйна в Република България, на Факултет Славянски филологии в СУ и на Педагогически факултет в ПУ. Провежда се под патронажа на Извънредния и пълномощен посланик на Украйна в Република България Н. Пр. г-н Виталий Москаленко.

Ще бъдат представени сборникът с научни изследвания „България и Украйна – култура на преломите (ХIХ-ХХI век)“, фототипното издание на списание „Украинско-български преглед: културна дипломация на Посолството на Украинската народна република в България“ (1919-1920), двуезичните антологии на българския и на украинския поетически авангард. В рамките на събитието ще се състои театралният спектакъл „Поезията на българския и на украинския авангард“. Той е дело на студенти по актьорско майсторство от Пловдивския Университет „Паисий Хилендарски“.

Научният сборник „България и Украйна – култура на преломите (ХIХ-ХХI век)“ съдържа 26 статии на учени от България, Украйна, Сърбия и Чехия. Изданието отразява динамиката в литературните контакти и взаимоотношения между България и Украйна в рамките на повече от два века – от Възраждането до времето на постмодернизма, и предлага нов поглед към културното наследство на двете страни чрез съвременна методология и научен език, освободени от клишетата на идеологически стереотипи и идеологически принуди.

Източник: Представяне на сборник „България и Украйна – култура на преломите (ХIХ-ХХI век)“ – Българска академия на науките (bas.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *