Нов сборник: „150 години Българска екзархия“.

От печат излезе научният сборник „150 години Българска екзархия“. Сборникът е резултат от работа по проект „150 години от основаването на Българската екзархия (извори и изследвания)“ по Фонд „Научни изследвания“ за 2020 г. 

Научният юбилеен сборник е съставен от нови изследвания и неиздавани извори. Темите, включени в настоящото издание, са подчинени на общата тема за Българската екзархия. Три текста са посветени на институцията, други три на отделни личности, допринесли за създаването, организирането и утвърждаването на Екзархията. Авторите, както утвърдени, така и по-млади, са свързани с общата си почит към създателите на Българската екзархия и от истинска привързаност и научен интерес към църковно-народното дело. 

„Синовна благодарност на всички, които през последните 150 години стояха крепко на поста си в защита на принципите и завоеванията на самостойната Българска църква през вековете! Благодарим и на всички, които положиха усилия през тази година (2020 г. бел. ред.) да бъде отбелязан по подобаващ начин юбилеят“, казва в своя предговор доц. д-р Павел Павлов. 

Съдържание на научният сборник

Павел Павлов – Йерархия на Екзархията (Екзарх Антим и Българската църква)

Вера Бонева – Иларион епископ Макариополски и митрополит Търновски (Памет и забрава)

Иконом Стефан (Стойчо) Стайков – Правосалвна или народностна Екзархия (религиозно-нравствени аспекти)

Иван Йовчев – Историческо формиране и развитие на Българската екзархия в Македония

Венцислав Каравълчев – Св. Теофан Затворник и св. Инокентий (Борисов) – двама радетели за успеха на българското църковно дело

Илко Димитров – Гавриил Кръстеви и учредяването на Българската екзархия

Йордан Желев – Българската екзархия – фактор за утвърждаването на гражданската (само)организация на българското доосвобожденско общество. Документи: 1872-1877 г.

Източник: От печат излезе научният сборник „150 години Българска екзархия“ – Добротолюбие (dobrotoliubie.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *