Подготвена бе и излезе от печат енциклопедия „България“

Излезе от печат първата по рода си енциклопедия „България“. Луксозното издание е подготвено от Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ към БАН в партньорство с издателство „Книгомания“.

В над 800 страници новата Енциклопедия „България“ включва факти за държавното устройство и националната сигурност, за природните богатства и климата, за науката, образованието и икономиката, за историята и традиционната култура, за здравеопазването и социалната политика, за спорта и изкуствата, за литературата и книгоиздаването у нас. Екипът на Научноинформационен център „Българска енциклопедия“ е пресял респектиращо количество източници и статистически данни, за да допълни и осъвремени всички теми.

Енциклопедията е луксозно и с високо полиграфическо качество; с твърда подвързия, обемът му е 872 страници и включва над 2000 снимки, схеми, таблици и диаграми. Оформлението и дизайнът на корицата са дело на Тодор Манолов.

През годините с голям авторитет са се ползвали и все още се ползват по-старите издания на НЦ „Българска енциклопедия“, посветени на България: първата национална енциклопедия – „Енциклопедия България“ в седем тома (1978–1996), енциклопедичният справочник на английски език Information Bulgaria (1984), дванайсеттомната „Голяма енциклопедия България“ (2011). Част от информацията и изводите в тях вече са остарели, това наложи необходимостта от нова Енциклопедия „България“. Основни събития от новата и най-новата ни история също са намерили място в престижното издание.

Източник: Първата по рода си енциклопедия за България излиза от печат – Българска академия на науките (bas.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *