Светила на Православието през XIX – XX в. – св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски Чудотворец (1896 – 1966)

На 2 юли се почита паметта на един от големите проповедници, пастири и чудотворци на XX в. – св. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски (1896 – 1966)

Свети Йоан Максимович – велик молитвеник и чудотворец на нашето време

Дария Захариева

Архиепископ Йоан Максимович е роден на 4 юни 1896 г. в Южна Русия, село Адамовка, Харковска губерния. При светото си кръщение бил наречен Михаил, в чест на свети архангел Михаил. Още в детските си години се отличавал с дълбока религиозност, стоял нощем на молитва, усърдно събирал икони и църковни книги. Най-много от всичко обичал да чете житията на светиите. Малкият Михаил обикнал светиите от цялото си сърце, бил пропит от техния дух и започнал да живее като тях. Светият и праведен живот на детето направили силно впечатление на неговата френска гувернантка и тя приела Православие.В годините след болшевишката революция, Михаил бил в Белград, където постъпил в богословския факултет на местния университет. През 1926 година той бил постриган от митрополит Антоний (Храповицки) за монах с името Йоан, в чест на своя далечен родственик светител Йоан (Максимович) Тоболски. По това време епископ Николай (Велимирович), Охридски архиепископ, сръбският Златоуст, дал такава оценка на младия йеромонах: «Ако искате да видите жив светец, идете в Битоля при отец Йоан».

Отец Йоан се молил постоянно, постел, всеки ден служил Божествена Литургия и се причастявал. Той бил изключителен аскет – от деня на монашеското си пострижение не спял в легло. Понякога го намирали задрямал пред иконите. Вдъхновявал своето паство с високите християнски идеали, защото хората виждали колко необикновен е техният пастир. Неговата кротост и смирение напомняли за това, което разказват житията на великите пустинници и аскети. Отец Йоан бил рядък молитвеник. Той така се потапял в текстовете на молитвите, сякаш беседвал с Господ, с Пресвета Богородица, ангелите и светиите. Евангелските събития разказвал така, сякаш се случват сега, пред очите му. Често служел бос.

През 1934 година йеромонах Йоан бил възведен в сан архиепископ, след което бил отправен в Шанхай, където по това време имало голяма руска диаспора. По думите на митрополит Антоний, архиепископ Йоан бил “огледало на аскетическа твърдост и строгост в нашето време на всеобщо духовно разслабление”. Младият владика обичал да посещава болните и вършел това ежедневно, като ги изповядвал и причастявал. Ако състоянието на болния било тежко, Владиката идвал при него по-често и дълго се молел при неговата постеля. Известни са многобройни случаи на изцеления по молитвите на светител Йоан Максимович.

С идването на комунистите в Китай, руснаците отново трябвало да бягат, главно през Филипините. През 1949 година на остров Тубабао, в лагера на международната организация на бежанците живеели повече от пет хиляди руснаци, преселници от Китай. Отровът се намирал на пътя на сезонните тайфуни, които преминават над този сектор на Тихия океан. В течение на 27 месеца от съществуването на лагера, той само веднъж е бил заплашван от ураган, но и тогава стихията изненадващо изменя посоката си и отминава острова. Когато един руснак споделил пред местните жители за страха си от тайфуните, те го успокоили, че няма за какво да се притеснява, защото “вашият светец благославя лагера ви всяка нощ в четирите посоки”.

Когато лагерът бил вече евакуиран, страшна буря връхлетява острова и съборила всички постройки.

Руснаците, които се намирали в разсеяние, виждали в лицето на Владика Йоан силен ходатай пред Бога. Свети Йоан се грижел истински за своето паство и правел за него дори невъзможното. Той сам пътувал до Вашингтон, за да договори преселването на бедните свои пасоми в Америка. По неговите молитви се извършило чудо – дори в американките закони били внесени поправки и по-голямата част от лагера на остров Тубабао – над 3000 души получили политическо убежище в САЩ, а останалите – в Австралия.

През 1951 година архиепископ Йоан бил назначен за управляващ архиерей в Западноевропейския Екзархат на Руската Православна църква зад граница. В Европа, а след това и в Сан Франциско от 1962 година, неговата мисионерска деятелност, основана на непрестанна молитва и чистота на православното учение, принесла обилни плодове.

Славата на Владиката се разпространявала както сред православните, така и сред другите християнски и нехристиянски изповедания. В една католическа църква в Париж, местният свещеник се опитвал да вдъхнови младежите с думите: “Вие търсите доказателства и казвате, че днес няма нито чудеса, нито светци. Защо да ви давам доказателства на теория, когато можете да видите с очите си по улиците на Париж да върви свети Йоан Босия?” Хората знаели за Владика Йоан в целия свят и го почитали много високо. В Париж диспечерът на железопътната гара, който очаквал идването му, задържал влака да не отпътува без “руския Архиепископ”. В много европейски болници знаели за този Епископ, който може да дойде и да се моли за умиращия през цялата нощ. Молели го да се помоли до леглото на тежко болния – независимо дали той е католик, протестант, православен или с друго изповедание, защото, когато се молел Владика Йоан, Бог бил милостив.

В парижката болница лежала болната Александра и предали на архиепископ Йоан за нея. Той изпратил бележка, че ще я посети и ще я причасти. Александра се намирала в общата палата, където имало около 50 души и тя си мислела какво ли ще кажат френските дами, щом видят православния епископ, облечен в износеното си избеляло расо, при това бос… Когато свети Йоан дошъл, французойката на близкото легло й казала: “Колко сте щастлива, че имате такъв духовник! Моята сестра живее във Версай и когато децата се разболеят, тя ги гони на улицата вън, откъдето често минава архиепископ Йоан и го моли да ги благослови. След като получат неговото благословение, те веднага се поправят. Ние го наричаме светец.

Децата, въпреки обичайната строгост на Владиката, му били абсолютно предани. Съществуват много трогателни истории за това, как блажения Йоан по непостижим начин знаел къде има болно дете и по всяко време – денем или нощем, идвал да го утеши или изцели. Владиката получавал откровения от Бога и спасявал много хора от предстоящи беди, а понякога се явявал на тези, за които бил особено необходим, макар да бил много далеч в този момент и физически такова преместване да било невъзможно.

Владика Йоан предвидил своята кончина. На втори юли 1966 година, по време на архипастирското си посещение в Сиатъл с чудотворната Курско-Коренна икона на Божията Майка, на 70 години, пред най-голямата светиня на Руската Задгранична църква отминал при Господа великият праведник.

Скръб изпълнила сърцата на много хора по целия свят. След смъртта на Владиката, един холандски православен свещеник със съкрушение писал: “ Вече нямам и никога няма да имам духовен отец, който да ми се обади в полунощ и да ми каже: “Сега иди да спиш. Ще получиш това, за което се молиш.

Погребалната служба продължила четири дни. Епископите, които водели службата, не можели да сдържат риданията си, сълзите блестели по лицата им, светели безчислените свещи около гроба. Но Владиката не оставил своите чеда скърбящи. Скоро около гроба му започнали да се случват чудеса и вече за всички било ясно, че не присъстват на погребение, а на откриване на мощите на нов светец. Безчислените чудеса и свидетелствата за неговата молитвена помощ във всякакви житейки обстоятелства около гроба на Владика Йоан Максимович, както и по всички краища на света, убеждават църковните власти да съберат всички документи и да разкрият гроба на Владиката.

Така 28 години след кончината му, архиепископ Йоан Максимович, Шанхайски и Сан-Франциски е канонизиран за светец. Неговите нетленни мощи почиват в катедралния храм “Света Богородица – Всех Скорбящих радост” в Сан Франциско и са извор на благодатна помощ и изцеления. Времето е показало, че свети Йоан е бърз застъпник и помощник на всички, които се намират в скърби и му се молят с вяра и надежда. Светителю отче Йоане, вселенски чудотворче, моли се за нас!

Молитвена възхвала:

АКАТИСТ НА СВ. ИОАН ШАНХАЙСКИ И САН ФРАНЦИСКИ

Глас 8, Кондак 1

Избрани чудотворче и велики служителю Христов, който изливаш в последните времена неизчерпаеми потоци от вдъхновение и множество от чудеса, ние Те възхваляваме с обич и Ти викаме: Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Икос 1

Бидейки ангел в плът, Ти си ни явил в последните времена славата на Бога, който всякога бди над човеците. Гледайки красотата на Твоите добродетели, ние, твоите чеда сега Ти викаме:Радвай се Ти, който си живял в целомъдрие от най-ранно детство!Радвай се Ти, който всякога си пребивавал в страх Божи и си изпълнявал Неговата свята воля!Радвай се Ти, в чиито безчислени добродетели Бог ни откри славата Си!Радвай се Ти, който тайнствено си чувал надалече молитвите на изпадналите в беда!Радвай се Ти, който си бил изпълнен с любов към твоите люде и си направил всичко възможно за тяхното спасение!Радвай се Ти, който носиш радост на всички които Ти се молят с вяра и любов!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 2

Гледайки богатството и разнообразието на твоите добродетели, о свети първосвещениче, ние виждаме в Теб жив източник на съвременните Божии чудеса. С любовта си и с чудните си дела Ти насърчваш всички нас, които с вяра викаме към Бога: Алилуия!


Икос 2

Изпълнен с любов, Ти си бил същинска крепост на богословието, о свети отче, и познанието си за Бога си предал с любов на страдащите човеци. Научи да познаваме истинския Бог с любов и нас, които сега Ти викаме с благоговение:Радвай се, твърда крепост на Православната вяра!Радвай се, драгоценен съсъд на даровете на Светия Дух!Радвай се, справедлив обвинител на безверието илъжеученинията!Радвай се, ревностен изпълнител на Божиите заповеди!Радвай се, строги подвижнико, който не е познал почивка!Радвай се, любещи пастирю на стадото Христово!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 3

По Божията милост, ти си се проявил като баща на сираците и наставник на младежите, като си ги възпитавал в страх Божи и си ги приготвял за служба на Бога. Затова и ние, твоите чеда, като те гледаме с любов, викаме с благодарност към Бога: Алилуя!


Икос 3

Не ние на земята, а небесните жители би следвало да техвалят, защото нашите думи са безсилни да възпеят твоитедела. Въпреки това, принясяйки пред Бога нашите скромнидарове, ние Те славим така:Радвай се Ти, който винаги си запазвал чедата си с Твоитенепрестанни молитви!Радвай се Ти, който винаги си защитавал стадото си със силата на Кръстния знак!Радвай се Ти, чиято любов не е познала граници междудържави и разлика между раси!Радвай се, светило пресветло, обичано от всички!Радвай се, пример на духовно смирение!Радвай се, извор на духовна утеха за всички нуждаещи се!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 4

Смутени от Твоите благочестиви дела и любов, ние грешните не знаем как достойно да те възхваляваме, о първосвещениче Иоане! Ти си пропътувал до края на света, за да спасиш своите люде и да проповядваш светото Евангелие на тези които са в тъмнина. Благодарейки на Бога за твоите апостолски трудове, ние Му викаме: Алилуя!


Икос 4

Гледайки твоя живот, людете от различни земи се удивляваха на милостта с която Бог ни е дарил, дори и в тези последни времена. Ние също, удивлявайки се, казваме с благоговение:Радвай се, просветление на тези които живеят в тъмнината на неверието!Радвай се ти, който си последвал своите люде в най-далечния изток и запад!Радвай се, чудесен фонтан, излят от Бога!Радвай се, любещ назидател на заблудените!Радвай се, скорошно утешение на разкаялите се грешници!Радвай се, подкрепа на онези които вървят по правия път!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 5


Като си противодействал на разрушителните сили на природата, Ти си се явил посредник на Божието всемогъщество, о свети първосвещениче, запазвайки своите люде от смъртоносен вятър и бури, по Твоите молитви и със силата на кръстния знак. Запази сега и нас, които с почуда викаме към Господа: Алилуя!


Икос 5

Всички които са повярвали в твоята помощ в отчаяни обстоятелства и злощастие са намерили избавление, о смели ходатаю пред трона Господен! Затова сега и ние възлагаме надеждата си на теб, да ни пазиш от беди с твоите молитви пред Бога, като ти викаме:Радвай се ти, който си попречил на природните стихии дапричинят беда на твоето стадо!Радвай се ти, който с молитвата си се грижиш за всички които са в нужда!Радвай се, несвършващ хляб за гладните!Радвай се, изобилно благосъстояние на онези които живеят в бедност!Радвай се, утешение на страдащите!Радвай се, бързо повдигане на падналите!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 6

Показал си се като нов Моисей, извеждайки своето стадо от робство, о първосвещениче Иоане! Изведи от греховното робство и защити от враговете Господни и нас, които викаме на Господа: Алилуя!


Икос 6

Ти си направил невъзможното да убедиш владетелите на този свят да се смилят над людете ти, о добри Пастирю! Моли се сега и за нас, да преживеем в мир и спокойствие и да спасим душите си, ние, които с благодарност ти викаме:Радвай се, Помощнико на всички които те призовават с вяра!Радвай се ти, който избавяш от смърт и нещастия!Радвай се ти, който предпазваш от лъжи и клевети!Радвай се, Пазителю на невинните от окови!Радвай се ти, който осуетяваш нападенията на нечестивите!Радвай се, изобличителю на лъжите и възвеличителю на истината!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 7

О, почитателю на светиите от изтока и запада, Ти си възстановил в Православната Църква светиите на запада, в земи отдалечили се от истината. Сега заедно с тези светии се молиш на Бога за нас, които Му викаме: Алилуя!


Икос 7

О ревностни последователю на светите иерарси на Галия, Ти си се показал в последните времена един от тях, като си наставлявал своето стадо да пази Православната вяра която изповядва, а хората от запада си трогнал със своя свят живот. Запази в същата тази вяра и нас, които сега ти викаме:Радвай се, нови Мартине по своите чудеса и аскетични подвизи!Радвай се, нови Германе по своята изповед на Православната вяра!Радвай се, нови Иларие по своето дивно богословие!Радвай се, нови Григорие по своята любов към божиите светии!Радвай се, нови Фавсте по своята великодушна любов и монашески плам!Радвай се, нови Кесарие по своето твърдо, но любящо ръководство на Божията църква!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 8

В края на живота си, о свети първосвещениче, ти си бил повикан в Новия Свят, за да отнесеш там своето свидетелство за древното християнство и да изтърпиш гонение за своята праведност, като така си направил съвършена своята душа за рая. Сега като се учудваме на твоето страдание и дълготърпение, ние викаме към Бога: Алилуя!


Икос 8

О работнико на лозята на Христос, който не си познал почивка дори в края на своя мъчен живот, подкрепи сега в нашите трудове и нас, които в старание и изпълнени с вяра в Христа, те хвалим така:Радвай се ти, който си устоял до край и така си спечелил спасение!Радвай се ти, който си приел достойно да умреш пред иконата на Божията Майка!Радвай се ти, който си запазил вярата и куража си в центъра на несправедливо гонение!Радвай се ти, който си се потрудил докрай за своето стадо и си срещнал смъртта седейки като първосвещеник!Радвай се ти, който си се върнал по въздуха за да бъдеш погребан заедно със стадото си!Радвай се ти, който вършиш чудеса на тези които идват на гроба ти с вяра и любов!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 9

Целият ангелски род се възрадва за твоето възлизане до техния небесен дом, учудвайки се на чудесата които си извършил на земята чрез благодатта на Светия Дух, на когото пеем: Алилуя!


Икос 9

Ораторите намират за невъзможно да опишат твоя свят живот с множеството си красноречиви думи, о праведни Иоане, защото ти си бил жив храм на силата на неизразимия Бог. Ние обаче, като не можем да замълчим пред чудесата показани на нашето маловерно време, те славословим така:Радвай се божествени чертоже, на когото е дадено по волята на добрия Цар!Радвай се малко и скромно огнище, съдържащо красотата и простора на ангелските жилища!Радвай се ти, който си придобил дом неръкотворен и вечен в небесата!Радвай се болнице, в която чудесно се изцерява всяка болест!Радвай се малка стая, в която е скрит свещенният труд на молитвата!Радвай се, благословени храме на Светия Дух!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак10

Желаейки да спаси света, Спасителят на всички е изпратил между нас нов светия и чрез него ни е повикал от мрачните дълбини на греха. Чувайки този зов за покаяние, ние недостойните се обръщаме и викаме към Бога: Алилуя!


Икос 10

Ти си стена защитаваща ни от злочестини, о първосвещениче Иоане, защото по твоето небесно застъпничество ние се спасяваме от нападките на демонските страсти и от нещастията които ни заобикалят на земята. Сега надявайки се на твоята твърда молитвена подкрепа, ние ти викаме с вяра:Радвай се, проглеждане на слепите!Радвай се, сила и живот на тези които са на смъртно легло!Радвай се, богупроявен съвет за съмняващите се и обърканите!Радвай се, освежаващо питие за загиващите в горещините на мъката!Радвай се, любящ баща за самотните и изоставените!Радвай се, свети учителю за тези които търсят истината!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 11

Твоят живот е възхвала на най-святата Троица, презвъзхождащ другите в мисли, думи и дела, о най-благословени Иоане! Затова и много мъдро ти си проповядвал истинската вяра, която е достигнала и до нас, за да пеем сега с вяра, надежда и любов на единия Бог в Троица: Алилуя!


Икос 11

Ние те виждаме като лампа на Православието, светеща измежду мрака на невежеството, о богоизбрани пастирю на Христовото стадо, отче Иоане!Защото дори след твоето успение ти си показвал истината на незнаещите и си напътствал онези които търсят ръководство. Покажи правилния път и на всички нас, които сега ти викаме:Радвай се, сияние на божествена мъдрост за непросветените!Радвай се, дъга на тихи радости за смирените!Радвай се, мълнио за упоритите грешници!Радвай се, светкавице на Божията ревност!Радвай се, изливане на богословски мисли!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 12

Благоволение е излято през последните времена върху всички нас! Виждайки го то да идва от свят първосвещеник, който някога е ходил помежду ни, нека го приемем с благоговение и благодарност, викайки към Бога: Алилуя!


Икос 12

Пеейки и възхвалявайки Бога, небесният хор от светии се радваше че Той не е изоставил падналия и неверен свят, но е показал Своето всемогъщество чрез теб, неговия кротък и смирен раб. О благословени Иоане, заедно с всички светии и ние те поздравяваме и ти отдаваме почит така:Радвай се нова звезда на праведността, светеща в небесната твърд!Радвай се нови пророче, изпратен преди дявола да бъде пуснат на воля за последен път!Радвай се нови Иона, призоваващ всички на война срещу греха!Радвай се нови кръстителю, извеждащ всички към живот в молитва и покаяние!Радвай се нови Павле, страдал в името на проповедта на словото Божие в духа на истината!Радвай се нови апостоле, чиито чудеса внушават вяра и блогоговение!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 13

О свети и най-дивни първосвещениче Иоане, утеха на всички страдащи, приеми сега нашата молитвена жертва, та по Твоите молитви пред Бога да бъдем пощадени от геената огнена и по твоето благоприятно Нему застъпничество вечно да Му викаме: Алилуя, Алилуя, Алилуя!
(Икос 1 и Кондак 1 се четат отново.)


Икос 1

Бидейки ангел в плът, Ти си ни явил в последните времена славата на Бога, който всякога бди над човеците. Гледайки красотата на Твоите добродетели, ние, твоите чеда сега Ти викаме:Радвай се Ти, който си живял в целомъдрие от най-ранно детство!Радвай се ти, който всякога си пребивавал в страх Божи и си изпълнявал Неговата свята воля!Радвай се ти, в чиито безчислени добродетели Бог ни откри славата Си!Радвай се ти, който тайнствено си чувал надалече молитвите на изпадналите в беда!Радвай се ти, който си бил изпълнен с любов към твоите люде и си направил всичко възможно за тяхното спасение!Радвай се Ти, който носиш радост на всички които ти се молят с вяра и любов!Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Кондак 1

Избрани чудотворче и велики служителю Христов, който изливаш в последните времена неизчерпаеми потоци от вдъхновение и множество от чудеса, ние те възхваляваме с обич и Ти викаме: Радвай се, о свети първосвещениче Иоане, чудотворче на последните времена!


Молитва

О възлюбени първосвещениче Иоане, живеейки между нас Ти си виждал бъдещето като настояще, далечното като близко до сърцето и мислите на хората като свои. Ние знаем, че за всичко това ти си бил озаряван от Бога, с Когото винаги си бил в тайнствено общение чрез молитвата и с Когото сега съжителстваш във вечността. Както някога си чувал мислената молитва на своето разпиляно стадо още преди да бъде изречена, тъй и сега чуй нашите молитви и ги принеси пред лицето на нашия Бог. Ти си преминал в безвремененния живот на отвъдния свят, но въпреки това си ни останал близък, защото рая е по-близо до нас от нашите собствени души. Покажи и към нас, плахите и самотните, същото състрадание което някога си показал към треперещите сираци. Дай и на нас, изпадналите в греховност, обърканост и отчаяние същите строги, но любещи наставления, които някога си дал на твоето избрано стадо. В теб ние виждаме живия образ на нашия Създател, живия дух на Словото Божие и основа на нашата вяра. Чистият живот който си водил във време греховно за нас е пример на целомъдрие, извор на поучение и вдъхновение. Гледайки славата с която си награден, ние знаем че Бог не е изоставил своите люде. По-скоро ние сме се отдалечили от Него и сега е необходимо отново да си върнем божественият образ, както ти самият си направил. По твоето застъпничество, о благословени, позволи да умножим усилията си за придобиване на нашата небесна родина, насочвайки любовта си нагоре, като се подвизаваме усърдно в молитва и добродетелност и усилваме в борбата срещу дяволските нападения. Изпроси за нас милостта Божия, та да можем и ние един ден да наследим неговото царство. Защото най-голямото ни желание е да живеем вечно с Него, с Отца, и Сина и Светия Дух, сега, и винаги и във вечни времена. Амин.

Източник: Свети Йоан Максимович – велик молитвеник и чудотворец на нашето време – Православие.БГ (pravoslavie.bg) ; източник на Акатиста: Ιερές ακολουθίες: АКАТИСТ НА СВ. ИОАН ШАНХАЙСКИ И САН ФРАНЦИСКИ (akolouthies-agion.blogspot.com)

Из духовното наследство на св. Йоан Шанхайски – Св. Йоан (Максимович), Архиепископ Шанхайски и Сан-Франциски чудотворец • Pravoslavieto.com ; св. Йоан Шанхайски | Православен свят (pravoslaven-sviat.org) ; „Въпреки че съм починал, жив съм…“ спомени за св. Йоан Шанхайски – Добротолюбие (dobrotoliubie.com) ; Архиеп. Йоан Шанхайски и Сан-Франциски Чудотворец – смел защитник на Христовата Църква | Жития | Църковна история | Показалец (dveri.bg)

Свързани публикации:

Светила на Православието през XIX – XX в. – МИО Историци (istorici.com)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *