Съставители и автори: Даниела Чернева, Севдалина Нейкова, Ивана Енева и Лаура Бумбалова, „Реставрация на керамичната икона на Свети Теодор“

Брошурата „Реставрация на керамичната икона на Свети Теодор“ е двуезично издание, на български и английски език. То представя реставрацията на керамичната икона на Св. Теодор Стратилат от Патлейнския манастир във Велики Преслав, по проект, осъществен с финансовата подкрепа на Американския научен център в София и Фондация „Америка за България”.
Иконата на Св. Теодор е най-старата икона в България и е част от Постоянната експозиция на НАИМ при БАН. Тя е един от най-интересните и значими паметници в Националния археологически музей. Това е културна ценност с национално и световно значение, принадлежаща към Златния век на българската средновековна култура.
Проектът е реализиран в Лабораторията за анализи, консервация и реставрация на НАИМ при БАН от екип в състав: д-р Даниела Чернева, реставратор, Севдалина Нейкова от Лабораторията за анализи, консервация и реставрация на НАИМ при БАН и докторант на Технически университет – Мюнхен, както и проф. Ивана Енева от Националната художествена академия.
Брошурата се състои от 28 страници и в нея са представени историята на културната ценност, керамичните икони от Преслав, от периода IX-X в., технологичните и художествените достойнства на иконата, както и житието и иконографията на Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат. В брошурата е описана и реализираната при реставрацията на иконата методология на работа.
Съставители и автори са Даниела Чернева, Севдалина Нейкова, Ивана Енева и Лаура Бумбалова.
Източник: http://naim.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *