Уникална етнографска изложба от реквизита на филма “Капитан Петко войвода” в залите на СИЦ

Събитието ще се съчетае с четения, посветени на Руско-турската освободителна война от 1877 – 1878 г. и българо-руските културни и исторически връзки

На 3 март от 14 часа в залите на Студенстксия исторически център (СИЦ) в кв. Студентски град бл.52, София, ще се открие уникална изложба, съставена от реквизита на филма “Капитан Петко войвода”, любезно предоставен от Регионален исторически музей – Попово. По повод на експозицията ще се представи комикс, посветен на живота и делото на капитан Петко. Мероприятието ще се съчетае с четения, посветени на Руско-турската война освободителна война от 1877 – 1878 г. и българо-руските културни и исторически връзки. Събитието се организира съвместно с Национално движение Русофили България и Младежката историческа общност (МИО).

Изложбата представя част от една уникална колекция традиционни костюми, накити и аксесоари, използвани при заснимането на телевизионния сериал „Капитан Петко войвода”. Колекцията съдържа над 250 експоната, част от които можете да видите в рамките на експозията в залите на СИЦ. Експонатите са автентични, голяма част от тях – изработени в края на ХІХ век. Те са събрани от различни селища в Беломорието: Гюмюрджина, Софлу, Дедеагач, с. Доган Хисар (родното място на Капитан Петко), Елховско, Ивайловградско и др.

Студио за игрални филми Бояна предоставя колекцията на Централния съвет на тракийските дружества, които на свой ред я подаряват на село Светлен, Поповско по случай 120-та годишнина от заселването му с българи. Този жест към жителите му се дължи на факта, че техните предци са преселници от Беломорието, от селата Янюрен и Кутруджа. В Светлен, подобно на други селища, в които живеят българи от Тракия, има активно и дейно Тракийско дружество. С колекцията е открита експозиция в светленското читалище по време на Националния тракийски събор, проведен в същото село на 29 август 1999 г. Днес тя се съхранява в Исторически музей – Попово.
Поповският музей притежава и част от вещите и наградите на кинооператора, заснел филма Капитан Петко войвода – Димо Коларов. Той е роден на 16 февруари 1924 г. в Попово и приживе ги подарява на музея в родния си град.

Димо Коларов е първият български кинооператор, завършил в чужбина (Чехия). Заснел е 60 филма, сред които са: Козият рог, Бялата стая, Няма нищо по-хубаво от лошото време и др. Носител на редица награди: Звание „Заслужил артист” от 1967 г., Сребърен Хюго (1974 – за блестяща чернобяла фотография във филма „Козият рог” в Чикаго, САЩ), Диплом по повод 100 г. на киното, присъден за цялостно творчество и изключителен принос в българската филмова култура (1995 г.) и др. Димо Коларов умира на 23.02.1997 г.

В изложбата са включени снимки от работния процес на снимачната площадка и камерата, с която Димо Коларов е заснел много от известните български филми. Те са предоставени на поповския музей през 2004 г. от Киноцентър „Бояна“ и Рангел Вълчанов по повод ІV национален фестивал за операторско майсторство „Златното око“ в памет на Димо Коларов, провеждан в Попово.

Изложбата може да бъде видяна от 3-ти до 10-и март 2013 г., в залите на СИЦ (в кв. Студентски град бл.52, София), между 14 и 19 часа.

Заповядайте!

Очакваме ви!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *