Официално мнение на МИО относно дискусия на тема: „Барикади – разум и съгласие”

Относно проведената на 04.02.2014г. дискусия на тема: „Барикади – разум и съгласие”, организирана от Младежка Историческа Общност (МИО) в Студентски исторически център (СИЦ) към СУ „Св. Климент Охридски”. Ние от МИО се чувстваме задължени да отговорим на някои коментари и нападки, появили се в интернет пространството непосредствено преди провеждането на дискусията и опитващи се да я определят като политическа пропаганда преди тя да се е състояла. Искаме да подчертаем, че събитието бе осъществено с изричното съгласие на мнозинството от управителния съвет на СИЦ и с пълната подкрепа на членовете на МИО. Нападките към инициативата на МИО бяха прехвърлени и умишлено насочени към нейният председател Георги Димов, което ние смятаме за крайно некоректна, недостойна и оскърбителна постъпка.

За 5-годишното си съществуване МИО винаги е стояла твърдо встрани от всякаква политическа, комерсиална и каквато и да е друга дейност, нямаща отношение към хуманитарните науки и сферата на културно-историческото наследство на българската държава. Чувстваме се длъжни да отбележим, че събитието от 04.02. не е изключение от правилото ни. Опитите на малка група хора да наложи своето мнение, използвайки погрешно представяне на информация в интернет пространството, ни принуди да отговорим публично на обвинението. Нещо, което никога досега не се е налагало да правим. През двата изминали от дискусията дни нападките на тези субекти преминаха всякакви етични граници, превръщайки се в грозен пасквил, целящ да унищожи доверието което МИО е изградила като политически необвързана организация. СИЦ никога не е бил самоцел за нас и за разлика от хвалбите на една определена групичка ние никога не сме изтъквали трудът ,средствата и материалите, които сме вложили в това начинание, считайки анонимността си за най-правилната форма на доброволен труд. От тук нататък МИО отказва да влиза в каквито и да било полемики извън сферата на историческите изследвания и се дистанцира от управлението на СИЦ и хората, които се опитаха да ни злепоставят. За да докаже своите искрени намерения – двамата членове на МИО, които влизат в Управителния съвет на СИЦ, ще освободят заеманите от тях постове – съответно на председател и секретар на Центъра. Вярваме, че по подобен начин ще постъпят и хората, които дискредитираха Управителния съвет на СИЦ и конкретно дейността на самия Център, чрез клетви, обиди и манипулации.

Надяваме се, че с действията си, ние членовете на МИО, сме доказали желанието си да се реализираме като организация само и единствено в рамките на историческата наука, без да участваме в каквито и да било „политически и партийни конспирации”.

 

С уважение към всички наши симпатизанти,

 Георги Георгиев – зам. председател на МИО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *