РОДОПИТЕ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА том I

Поредицата „Родопите през античността”, подготвена от д-р Йордан Илиев, възпроизвежда съдържанието на неговата дисертация, разработена в рамките на редовна докторантура по история и археология (Стара история – Тракология) към катедрата по Стара история, тракология и средновековна история при Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. До момента са публикувани две книги, а предстои издаването на трета.

Книга І: Родопа като реалия в античния свят

Плевен: izdavam.com, 31.01.2013, 117 с.

ISBN: 978-619-162-120-0

Това е първата книга от поредицата. Публикувана е през 2013 г. В нея е анализирана наличната информация за значението на името Родопа през античността. Съставена е от три части. Първата от тях е въведение, което запознава читателя с проблематиката около съвременното състояние на проучванията по древната история на Родопите, като основният акцент е върху наличната изворова база. Втората част систематизира античните съобщения за Родопа и географските представи за планината в Тракия. Накрая са събрани в български превод всички открити от автора пасажи, дело на антични писатели, в които се споменава името Родопа, без значение дали то означава едноименната планина в Тракия или друга реалия.

 

Цялото съдържание на книгата е свободно достъпно в Google Books:

http://books.google.bg/books?id=2YB4bjOJk0YC&hl

 

Печатни екземпляри могат да се поръчат от електронната книжарница на издателството:

http://jordan-iliev.izdavam.com/bg/book/Rodopite+prez+antichnostta%2C+kniga+%D0%86%3A+Rodopa+kato+realiq+v+antichniq+svqt/597

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *