Две събития: Коледна изложба с концерт и изложба „Коледно настроение“, Архитектурно – Исторически Резерват „Старинен Пловдив”

ОИ „Старинен Пловдив“ и АМТИИ Пловдив ви канят на коледна изложба и концерт на студентите от специалност „Църковна живопис“ и хор „Гаудеамус“ на АМТИИ Пловдив. Събитието ще се състои на 18ти декември (четвъртък) от 17.30 часа в археологически комплекс Малка раннохристиянска базилика. Заповядайте!

На 10-ти декември 2014 г., в присъствието на г-н Ярослав Камас, трети секретар, и завеждащ политическия отдел към посолството на Република Чехия в България, ще бъде открита от 17 ч. в Балабановата къща изложбата „Коледно настроение” с коледни и новогодишни картички от България, Чехия и Словакия. Тя е орагнизирана от сдружението „Чехи, словаци и приятели-Пловдив”, Пловдивския клон на чехословашкия клуб „Т.Г. Масарик” , ОИ”Старинен Пловдив” със съдействието на Регионалния държавен архив в Пловдив и подкрепата на Министерството на външните работи на Чешката република. Изложбата ще продължи около един месец, като посетителите ще се насладят на пъстрата картина от коледни картички и новогодишни честитки от трите страни, ще се запознаят с началото на дългогодишната традиция да се поднасят и изпращат коледните и новогодишни пожелания с красиви, рисувани или правени картички. А историята на коледните и новогодишни картички е твърде любопитна. В Чехия такива картички започват да изпращат още през 19-ти век, но надписите са на немски език, на словашките картички в началото пък текстът е на унгарски, тъй като Словакия тогава е част от Австро-Унгария, българските коледни картички се появяват по –късно – през 30-те години на миналия век. Посетителите могат да разгледат такива стари български картички на изложбата. Те са част от колекцията на Регионалния държавен архив в Пловдив. Изложбата представя и рисувани картички от известни художници от тирте страни.

Източник: http://oldplovdiv.com/news/73

За Резервата:
Петте обекта Балабанова къща, Къща Хиндлиян, Къща Недкович, Галерия „Златю Бояджиев” и Античен театър се стопанисват от ОИ “ Старинен Пловдив“, който предлага за тях маршрутен билет. Общинският институт „Старинен Пловдив”, с Решение на Общинския съвет на град Пловдив и в координация с Министъра на културата на Република България е създаден на 02.07.2004 г като общински културен институт, в съответствие с разпоредбите на Закона за закрила и развитие на културата в гр. Пловдив, България, с цел извършване на дейности по опазване и закрила на движими и недвижими културни ценности, предоставени за управление на ОИ “Старинен Пловдив”. През 1956 год. Стария Пловдив е обявен за Архитектурно-исторически резерват, през 1979 получава златен европейски медал за опазване паметниците от миналото, а от 2011г. е и в списъка на археологическите резервати.

Адрес:
ул. „Константин Стоилов“ 50,
Пловдив 4000
Заявки за екскурзоводи:
+359 (0) 876 192 700
+359 (0) 32 62 70 82

Fax: +359 (0) 32 62 71 32

E-mail: info@oldplovdiv.com
stargrad@oldplovdiv.com
сайт: http://oldplovdiv.com/ ;
https://www.facebook.com/AncientPlovdiv?fref=ts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *