Парк-Музей „Владислав Варненчик“, Варна


За Музея:
Парк-музей „Владислав Варненчик“ е създаден през 1935 г. първоначално само като мавзолей на Полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело (Варненчик). Мавзолеят е изграден в тракийска надгробна могила, намираща се в района на бойното поле от 1444 г., в близост до мястото на неговата гибел. Градежът е извършен с доброволни средства от строителен комитет, чийто председател е известният общественик, билколечител и иросолог Петър Димков.
Крал Владислав ІІІ загива на 10 ноември 1444 г. в битката с османотурските завоеватели край Варна. Цялостното оформление на музея е осъществено през 1964 г. с построяването на музейна сграда и създаването на музейна експозиция, комплектована с оръжие и снаряжение от ХV век. Показано е участието в битката на унгарци, поляци, чехи, словаци, хървати, власи, украинци ибългари.
Всички експонати, с които разполага музеят са разположени в четири зали: фоайе с художествени картини и скултури; оръжейна зала; зала на пълководеца Янош Хуняди и Зала на създателите на мавзолея. Най-интересни сред експонатите са полските рицарски доспехи, конните фигури на Владислав Варненчик и Янош Хуняди, мечовете, ризниците, алебардите и др. Във връзка с 550 и 555 годишнина от битката приВарна са организирани специални изложби, а през 2004 г., по случай 560 годишнината експозицията е основно обновена. Залите на музея се използват запровеждане на часове по история. (Източник: http://varnaculture.bg/ ; http://varnainfo.bg/)

Контакти:
гр. Варна, бул. „Янош Хуняди“ №55
тел. 052 / 740 302
Емилия Петкова, уредник
e-mail: vl.varnenczik@abv.bg
Сайт: http://www.varnenchikmuseum.com/
https://www.facebook.com/MuzeiVladislavVarnenchik?fref=ts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *