Изложба по повод 200-годишнината от приемането на най-старата действаща конституция в Европа – Норвежката


Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри днес изложба, посветена на 200-годишнината от приемането на най-старата действаща конституция в Европа – норвежката. На 14 табла експозицията, в чиято подготовка е участвал норвежкият Стортинг (парламента на Кралство Норвегия), представя по кратък и ясен начин събитията от далечната 1814 г.
Историческите съвпадения и паралели са затова, за да осмисляме поуките, които ни дава историята, заяви при откриването на изложбата „1814 – Паметната година“ председателят на Народното събрание.
Цецка Цачева посочи, че тази година България отбеляза 135-ата годишнина от приемането на Търновската конституция и добави, че макар и различна от нашата, историята на Норвегия и борбата на норвежкия народ за независима и демократична държава – също както и у нас, минава през приемането на Конституция, в която са заложени най-важните принципи и идеали на демокрацията. По думите на председателя на Народното събрание неслучайно и норвежката конституция от 1814 г., и Търновската конституция от 1879 г. се смятат за най-демократичните за своето време. Изложбата разказва за борбата на норвежкия народ за национално освобождение и, четейки историята на паметната за Норвегия 1814 г., можем по нов начин да преосмислим надписа на сградата на българския парламент – „Съединението прави силата“, добави Цецка Цачева.
Посланикът на Кралство Норвегия Гюру Катарина Хелвик Викьор изрази задоволство, че изложбата, посветена на знаменателната за Норвегия 1814 г., когато е приета норвежката конституция, се представя в Народното събрание, което приема, променя и прилага българската конституция. През 2014 г. отбелязваме и 135-ата годишнина от приемането на Търновската конституция, която е толкова значима за България, колкото и нашата конституция – за Норвегия, посочи тя и добави, че и двете конституции полагат пътя към демократично управление.
По-късно в парламента посланик Гюру Катарина Хелвик Викьор изнесе лекция на тема „Конституция, демокрация и върховенство на закона“ пред студенти по право и политически науки от Нов български университет.
През 1814 г. в Норвегия е въведена парламентарната форма на управление и кралят губи правото си да назначава правителството. Приетата през тази година конституция е запазена и до днес като парламентарната форма на управление е официално записана в нея едва през 2007 г. Нито законът за местното самоуправление, приет през 1837 г., нито въвеждането на парламентарната форма на управление са довели до ревизирането на конституцията.
Източник: standartnews.com; снимка:http://www.norge.ru/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *