Изложбата „В едно гнездо” и представяне на брой 16 на сп. „Светилник“


На 17 декември 2014 г. от 17.00 ч. в Западното фоайе на Народна библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ се откри изложбата „В едно гнездо” и беше представен брой 16 на сп. „Светилник“, издание на Клуб „Приятели на Индия“. Официален гост на тържеството беше Н. Пр. г-н Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия в България.

Изложбата „В едно гнездо”, съдържаща фотографии на Борис Георгиев и на Пламена Рачева-Димитрова от техните пътувания в Индия, беше представена от г-жа Димитрова, която е и автор и куратор на изложбата.

Скупторът и директор на издателство „ГЕРА АРТ“ Георги Върлинков представи новия брой на сп. „Светилник“.

Водеща тема на брой 16 на сп. Светилник за 2014 г. е 60-годишнината на дипломатическите отношения между България и Индия, застъпена с група материали от български дипломати в Индия през годините назад и приветствията на министъра на външните работи на България и на посланика на Индия към състоялото се у нас тържествено събрание по повод годишнината.

Запознава с новите посланици на България в Индия и на Индия в България.

Информира за резултатите от проведените през 2014 г. парламентарни избори в Индия.

Представя именития български художник Борис Георгиев.

Разказва за индийските щати Телангана и новия Андхра прадеш и съюзната територия Андаман и Никобар.

В обичайните рубрики са застъпени разнообразни теми от областта на новите технологии, традиционните изкуства, любопитни феномени, актуални събития.

В рубриката Лектория са включени статиите: „Борис Георгиев и Индия” от д-р Пламена Димитрова-Рачева и „Женският образ в будизма на Индия и Тибет” от д-р Людмила Класанова.

Сред представените нови издания за Индия на българския книжен пазар са:

– първият „Санскритско-български речник” на проф. д-р Рама Кришна Каушик, преподавал в Софийския университет между 1979 и 1984 г. (ИК „Изток-Запад“, 2014 г.);

– „Скъпи Брат. Писма, дневници, статии 1904-1999“ на изкуствоведката д-р Пламена Димитрова-Рачева, където се публикуват за първи път такива от пътуванията на Борис Георгиев из Индия в периода 1931-1936 г. (Издателство „Кибеа”, 2014 г.);

– „Българското огледало. Образът на Индия в България края на XIX – края на XX век“ на д-р Виолина Атанасова от Института за исторически изследвания, БАН (електронно издание на Академично издателство „Проф. Марин Дринов“, 2014 г.);

– сборникът с художествени разкази от и за Индия „Прах от нозете“ на младите индолози Елена Щерева и Николай Янков (ИК „Жанет 45”, 2014 г.);

– посветеният на Южна Азия брой 1 на новото научно периодично издание „Манас”, електронно списание на Центъра за източни езици и култури на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.

Списание Светилник е годишно издание на Клуб „Приятели на Индия” осъществявано от издателство „ГЕРА АРТ” с подкрепата на Посолство на Индия в София.
Източник: http://www.nationallibrary.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *