30 януари до 15 март – ИЗЛОЖБА „ВЪОРЪЖЕНИЕ И СНАРЯЖЕНИЕ В СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ”


„СДРУЖЕНИЕ ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ – АВИТОХОЛ“
АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ВАРНА

представят изложбата

„ВЪОРЪЖЕНИЕ И СНАРЯЖЕНИЕ В СРЕДНОВЕКОВНА БЪЛГАРИЯ”
От 30 януари до 15 март 2015 г. в зала „Юг“ на Варненския археологически музей ще бъдат показани реплики на историческо въоръжение и снаряжение от българското средновековие за периода от VI до XIV век.

За първи път посетителите ще могат да видят реконструкции на облекла, въоръжение и снаряжение от това време върху фигури в цял ръст, както и реплики на оръжия, бронзови апликации и накити. Развитието на воинското облекло и въоръжение е представено в хронологически ред – от Първата българска държава през периода на византийско владичество до Второто българско царство включително
В изложбата участват реконструктори от цялата страна със свои облекла, оръжия и снаряжение. Всички реплики са изработени по сведения от исторически писмени извори и изображения, както и въз основа на находки, открити при археологически разкопки. С реконструираните облекла, оръжия и защитно въоръжение собствениците им вземат участие във възстановки на исторически битки и събития, както и в средновековни фестивали.
Изложбата е посветена на 250-годишнината от първия препис на „История славянобългарская“, завършен на 29 януари 1765 година от Софроний Врачански в град Котел. Организаторите биха искали чрез изложбата да насърчат българите да опознаят миналото си, каквато е била и целта на първото възрожденско произведение на българската историография, описващо моменти на величие и слава от средновековната ни история.
Откриването ще бъде на 30 януари от 17.00 часа.“
Източник и снимка:http://www.archaeo.museumvarna.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *