23 февруари – изложба „“Борба, дейци, безсмъртие“ в Перник по случай Националния празник на България


„Борба, дейци, безсмъртие бе озаглавена изложбата в атриума на Областната управа, посветена на 137-та годишнина от Освобождението.
За първи път уникални артефакти напуснаха Регионалния музей, за да бъдат показани на изложбата. Лични вещи на Архимандрит Зиновий, медали, отличия на участници в Освободителната Руско-турска война, на участници в последвалите войни, били се под бойните знамена на Отечеството, документи и фотоси бяха представени пред присъстващите на откриването.
Евангелие, камата и кръста както и бюст на Васил Левски бяха изложени от личната колекция на председателя на дружество „Кракра” към национално дружество „Традиция” Йоцко Йоцов. Той пък разказа пред присъстващите за подвига на Апостола и борците за свобода, с които трябва всеки българин да се гордее.
Изложбата бе открита от областния управител Ирена Соколова в присъствието на заместниците й Валентин Димитров и Илинка Никифорова, граждани, ученици от пернишките училища.
„Изложбата е уникална, защото на нея са представени артефакти, лични вещи на участници в Освобождението, които до сега не са напускали музея”, каза Соколова.
За Оснобождението и ценните вещи, показани на изложбата говори директорът на РИМ Емилия Велинова. От Областната управа подариха на всички присъстващи значка с трикульора.“
Източник и снимка: http://mirogled.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *