27 февруари – изложба „Свободна България – Символи на държавността“ във Военноморски музей – Варна по случай Националния празник на България


„Военноморският музей ще отбележи предстоящия национален празник с изложбата „Свободна България – Символи на държавността“, която ще се открие на 27 февруари в 11.30 часа в зала „Морски сговор“ на музея.
Изложбата ще представи експонати, които разкриват изграждането на символиката на държавността след Освобождението през 1878 г. Уникални реликви от фонда на Националния военноисторически музей, както и експонати от неговия филиал Военноморски музей, за първи път ще срещнат публиката във Варна със символите, вградени в устоите на Третата българска държава.
Посетителите ще видят екземпляр на Конституцията на Княжество България, принадлежала на княз Александър I, оригинални проекти за гербове, първият български национален химн „Шуми Марица”, едни от първите български военни печати, както и бойното знаме на Дунавската флотилия от 1937 г.
Носители на националната символика са и печати на кораби и военноморски части от фонда на Военноморския музей, както и вензели на княз Александър I от кораба, носещ неговото име. На 3 март Военноморският музей ще работи с вход свободен от 9.30 ч. до 17.30 ч.“
Източник: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *