25 февруари – 17 март изложба «Уникални реликви на българското Възраждане» в къщата-музей «Цар Освободител Александър II“ в Плевен


„Уникални реликви от Българското възраждане, сред които сабята на Христо Иванов-Големия, съратник на Левски и писмо на поп Кръстьо от ноември 1879 г. представят в Плевен Регионалният исторически музей – Ловеч и Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – гр.Троян. Изложбата е подредена в къщата- музей „Цар Освободител Александър ІІ“ и беше открита официално на 25 февруари 2015 г.
„В навечерието на Националния празник 3 март и 137 годишнината от освобождението на България, Военноисторически музеи откриват поредната изложба по проекта „Уникални реликви от Българското възраждане“, който представя на гражданите на Плевен и специално на младите хора, част от богатото културно-историческо наследство от епохата на Българското възраждане и националноосвободителните борби на българския народ. Изложбите по този проект представят уникални експонати – лични вещи и оръжие на дейци на Българското национално възраждане и Априлското въстание“, каза при откриване на експозицията директорът на ВИМ – Плевен, Милко Аспарухов.
„Българското Възраждане завинаги ще остане светла страница в историята ни, ключов момент в процеса на възстановяване на националното ни съзнание и идентичност в борбата за свобода и суверенитет. Именно през Възраждането българският народ успя да запали отново искрата на националния дух и поведе дълга и тежка борба за свободата си“, допълни Аспарухов.
От 25 февруари до 17 март 2015 г. посетителите на изложбата в Плевен за първи път ще имат възможност да видят лични вещи на четирима революционери и борци за национално освобождение – Христо Иванов-Големия, Васил Йонков- Гложенеца, Иван Драсов и Марин Поплуканов.
Представена е сабя с кания на Христо Иванов-Големия – предан съратник и приятел на Васил Левски. Сабята е тип драгунска, произведена в Русия, откупена от неговата дъщеря Свобода Иванова Войводова. Част от експозицията е и пистолет на Васил Йонков – Гложенеца, произведен в Русия по американски образец от 1869 г. Оръжието е подарено на музея през 1970 г. от неговия внук д-р Васил Василев от Търговище.
Сред експонатите са и ордени и възпоменателни медали на Иван Драсов – орден „За гражданска заслуга“, възпоменателен медал „За възшествието на Княз Фердинанд I през 1887 г.“, възпоменателен медал „25 години Априлско въстание“, орден „Св.Александър“ без корона IV степен, орден „Св.Александър“ с княжеска корона III степен. Отличията са подарени през 1969 г. от неговата дъщеря Мара Панчева от Варна.
Изложбата представя и писмо от 12 октомври 1872 г. на председателя на Ловешкия комитет Марин Поплуканов до председателя на Етрополския комитет Тодор Пеев, подарено през 1979 г. от Тодор Стефанов от Етрополе. Експонирана е и чернова на „Памятникът на свещеннодиакона Игнатя Лъвский“, писана от свещеноиконом Кръстю Никифоров /поп Кръстьо/ през ноември 1879 г. в Ловеч. Черновата е подарена през 2014 г. от архитект д-р Петко Еврев от София.
Музеят на народните художествени занаяти и приложни изкуства – Троян гостува с оригинален къс от знамето на Троянския революционен комитет 1875 г. То е едно от малкото знамена, извезано от мъж, на което е поставена годината 1875. Изрязаният оригинален къс от знамето се съхранява дълги години в семейството на Марко Марковски, човекът, който го е ушил, а до музея достига като дарение от неговата племенницата.“
Източник и снимка: http://dariknews.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *